På fredagkvällen hålls den fjärde Mediabaren som arrangeras av Gotlands Media i samarbete med Wisby Strand. Helagotland.ses redaktionschef Mats Pettersson och reportern Simon Frid håller som vanligt i intervjuerna, och den här gången är gästerna kanske ännu mer aktuella än vanligt.

Vid årsskiftet lämnar Johan Spendrup rollen som vd för Gotlands Bryggeri, ett bryggeri han varit med och byggt upp från ingenting till ett prisat bolag och en viktig kugge i det gotländska näringslivet.

– Det finns hur mycket som helst man vill veta om Johan Spendrup. Var det han som fick fixa all läsk till klassfesterna i skolan? Vad händer med bryggeriet och framtidsplanerna? Vi ska försöka ta reda på det mesta, säger Mats Pettersson.

Överste Mattias Ardin är rykande aktuell dessa dagar när Gotland precis fått sitt nya regemente.

– Han är ju dessutom gotlänning, och försvaret är och kommer att bli en viktig spelare på Gotland i framtiden. Samtidigt är det så tacksamt att retas med försvaret, trots att de gör ett viktigt jobb. Jag är nyfiken på hur Mattias ser på sin och försvarets roll på Gotland. Och alla miljarder det kostar, var tar de vägen? Och gillar han filmen "Repmånad"? Tusen frågor finns det till honom, vi får försöka sålla ordentligt, säger Mats Pettersson och skrattar.

Tredje gästen är regissören Kickan Holmberg som nyligen fick Region Gotlands kulturpris. Det är för övrigt bara ett av alla de priser hon fått genom åren.

– Var börjar man med en person som Kickan? Vi kommer naturligtvis att prata om hennes engagemang för unga och arbetet med Unga Roma. Men hon har så många tankar och idéer kring kulturens roll på Gotland, och jag vet att hon kommer utmana publiken med en del av det hon har att säga. Näringslivet, och i synnerhet besöksnäringen, gör nog bäst i att lyssna på vad hon har att säga.

Kommer ni att ändra något i upplägget av programmet?

– Vi livesänder hela programmet på Helagotland.se, John Norrby som sköter produktionen har gjort det väldigt professionellt tidigare och man kommer kunna se programmet i efterhand ifall man råkar vara på julbord eller inte kan komma själv. Men själva upplägget blir detsamma som tidigare. Vi öppnar klockan 17 i loungebaren på Wisby Strand, programmet börjar 17.30 och alla är välkomna. Det blir en avspänd after work med skön stämning. Och förhoppningsvis allmänbildande också. Jag kan inte vara annat än tacksam över att vi återigen lyckats få så bra gäster.