Detta är första gången som dubbel markanvisning prövas på Gotland och av fem intressenter gick tre byggherrar vidare med anbud. Fastighetsbolaget Österled fastighets AB lämnade det högsta budet både gällande pris och andelen hyresrätter och vann därmed upphandlingen.

– Vi är glada att ha fått chansen och förtroendet att göra det här. Vi har redan fastigheter på alla de här orterna och vill fortsätta bidra till att utveckla hela Gotland, säger Johan Gate i ett pressmeddelande.

I avtalet ingår de tre fastigheterna Kopparslagaren 1 i Visby, Talgoxen 3 i Hemse samt en del av Odvalls 1:2 i Klinte. För att få bygga på den attraktiva fastigheten Kopparslagaren i Visby måste bolaget även bygga i Klintehamn och Hemse. I Klintehamn handlar det om mellan 20 och 60 hyreslägenheter och i Hemse ska 8 till 10 hyreslägenheter byggas. På fastigheten i Visby tillåter detaljplanen att 50 till 60 lägenheter byggs varav minst 22 procent ska vara hyresrätter.

För fastigheten i Visby ska Österled fastighets AB betala 22,5 miljoner kronor. De övriga områdena hade fasta priser som låg på 1 miljon kronor för fastigheten i Klinte och 450 000 kronor den i Hemse.

Initiativet till dubbel markanvisning kom från en motion skriven av Centerpartiet för två år sedan.

– Detta visar att det finns intresse att också bygga utanför Visby. Det känns jätteroligt, nu gäller det att vi går vidare med det här, säger oppositionsrådet Eva Nypelius (C).

Även regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) är nöjd med beslutet.

– Det vi verkligen försökt få till är att hitta olika sätt att stimulera byggandet på landsbygden. Marken har alltid funnits men att bara ha ett enstaka projekt på landsbygden har inte varit tillräckligt effektivt. Men när vi har lagt ihop det i en kombination så här så ser vi att det fanns flera intressenter som ville vara med och buda på ett sådant erbjudande, säger hon.