– Det är många timmars arbete, berättar Charlotte och pekar ner på sina arbetsbyxor med hål på knäna.

– Vi är vid gott mod, men kanske lite ömma i musklerna, säger Lars med ett skratt.

I drygt två år har de haft hjälp av byggnadsarbetare för att få Strandakar färdigt, även om de gjort tusentals arbetstimmar själva.

Artikelbild

Mindre än en kilometer från Herta fiskeläge ligger Strandakar Hotell & Restaurang.

– Vi har gjort alla innerväggar, spikat innertaket och murat spisen. Internet är väldigt bra, där kan man lära sig mycket, säger Lars.

Mellan de höga tallarna som vajar i den friska vinden skymtas Herta fiskeläge. Årets första snö yr utanför de stora fönstren, och inne brinner en värmande brasa.

– Det är precis såhär vi vill ha det, man ska känna sig välkommen in i värmen efter en frisk promenad vid havet.

Charlotte visar upp en ritning på innergården där uteserveringen ska stå klar till sommaren med ett utekök, en pergola och växtlighet som ska ge lite medelhavskänsla. Hon berättar att Strandakar ska fylla många funktioner, för hitresta, men lika mycket för folk i bygden. Paret har även förberett så att restaurangdelen ska kunna användas som en konferenslokal.

Artikelbild

Snart är det klart! Efter tusentals timmar av arbete har Charlotte och Lars Criwall snart gått i mål.

– Man ska absolut inte känna sig tvungen att komma hit och äta en trerättersmeny, utan man är lika välkommen in i värmen för en varm choklad framför brasan. Det här ska helt enkelt vara ett ställe att hänga på.

Hotelldelen inrymmer tolv dubbelrum med en egen ingång och en liten uteplats. Fyra av rummen är handikappanpassade. I tre av rummen får man dessutom ta med sig hund. Under intervjun ringer telefonen oavbrutet.

Artikelbild

Från restaurangdelen kan man skymta havet vid Herta fiskeläge.

– Vi har redan fått in många rumsbokningar, berättar Lars nöjt.

Strandakar kommer att ha öppet året runt. Till en början blir det på helgerna vintertid, och dagligen under sommaren.

Artikelbild

Brasan kan ses från två håll: både från restaurangen och bistron.

Kökschefen Andreas Hedman tillträder redan på måndag för att planera menyer. Han har tidigare arbetat på Hotel Djupvik i Eksta.

– Vi kommer nog att behöva omkring 25 personer som ska arbeta i skift, berättar Lars, som hoppas på många ansökningar till sommaren.

Artikelbild

2005 flyttade Charlotte och Lars till Gotland. Lars arbetade ytterligare tre år på Rikspolisstyrelsen, men Charlotte fortsatte att jobba tio år med olika chefstjänster inom regionen.

Hur kom ni på idén om ett eget hotell?

Artikelbild

– Oj, oj oj, säger båda och tittar på varandra. Vi har väl alltid velat driva ett landsortshotell, ett sånt där mysigt som ligger på den engelska landsbygden. Först började vi titta på ställen på fastlandet, men de flesta krävde stora ombyggnationer, det var nog då vi kom på idén att bygga något eget.

Det har snart gått 15 år sedan idén föddes om ett eget hotell och en restaurang. 2008 lämnades det första förhandsbeskedet in, som sedan har överklagats ett antal gånger.

– 2013 hade vårt bygglov äntligen vunnit lagakraft. Då hade luften nästan gått ur oss, men det var verkligen det här vi ville. Vi tycker att det saknas något på den här sidan av ön, och det är just det vi vill tillföra, berättar Lars.