Han investerar stort på Gotland

Mångmiljonären Karsten Inde har på några få år investerat i tre bolag på Gotland. "Vi kommer gå in i fler företag".

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

NY ENTREPRENÖR2015-08-15 09:00

Entreprenören Karsten Inde, 68, har varit med och startat bolag som Frösundagruppen, Team Olivia AB och Svenska fotbollsakademien AB. Samtliga bolag har gett bra utdelning och Karsten Inde är i dag mångmiljonär. Men det var under förra året han blev ett känt namn i riksmedierna. Det efter att han valt att betala hemresan för Mariel Golott Tamblay som skadade sig allvarligt i en mopedolycka på Cypern. Hennes hemförsäkring täckte inte kostnaden för hemresan till Sverige. Den kostnaden tog Karsten Inde och valde att betala 150 000 kronor ur egen ficka.

– Men det är inget som behöver basuneras ut, sa han till Expressen i fjol.

– Jag har den här kunskapen och är lyckligt lottad när det gäller min privatekonomi.

I dag är Karsten Inde engagerad i 15 olika bolag och fler bolagsengagemang är på gång. På ön har han investerat i bolag som Leva kungslador, Creperiet och Commai. Dessutom är han med och driver ett boende i Hablingbo genom Team Olivia.

– Jag tycker om att jobba med trevliga människor som vill något och som har trevliga värderingar om livet. Men de ska vara duktiga och kunniga inom sina respektive områden. Jag tror att vi kommer gå in i fler företag på Gotland framöver, säger Karsten Inde.

– Både Leva kungslador och Commai har varit illa ute. De har behövt pengar, kunskap om affärsrelationer och ha en mer stabil grund att stå på.

Han bor på sommaren i just Hablingbo tillsammans med sin fru Åsa.

– Vi trivs väldigt bra på Gotland och har skaffat oss många vänner här.

För ungefär ett år sedan fick Karsten Inde beskedet att han inte fick vara kvar i Team Olivias ledningsgrupp. Huvudägaren valde en annan inriktning och skilsmässan blev smärtsam. Bolaget omsätter nu, enligt Karsten Inde, runt 3,8 miljarder kronor årligen.

– De nya ägarna tyckte att jag var för gammal och inte tillförde verksamheten någonting. Det var ingen trevlig upplevelse och jag försökte sälja mina aktier till dem. Men de hade inte pengarna, säger han.

– Nu har vi ett avtal där vi har sagt att jag inte får sälja mina 25 procent av bolaget förrän de säljer sina aktier.

Därefter valde han att engagera sig i flera andra bolag. Under hösten 2014 startade han bolaget Njautar AB. Namnet betyder leva på gotländska och genom det äger han 60 procent av Leva kungslador och Leva husfabrik AB. De övriga delägarna är Helena Bloom och Susanne Liljenberg. Han har under sommaren agerat diskplockare på Leva.

– Alla behöver utmaningar i livet för att få dagarna att bli mer intressanta. När jag jobbat på Leva har jag kunnat prata med kunderna om vad de tycker om stället, säger Karsten Inde.

Han säger att Leva kungslador ett tag var illa ute ekonomiskt. Nu går bolaget betydligt bättre och under juli hade man en omsättning på cirka fyra miljoner kronor. En förbättring på 25-30 procent, jämfört med året innan. Inom kort kommer även årsredovisningen för 2014 att bli offentlig.

– Nu försöker vi få bättre kontroll på kostnaderna och öka intäkterna. Vi vill att fler ska komma hit. Vi håller i de pengar vi har och samlar på oss pengar på ett bättre sätt än vad vi gjort tidigare, fortsätter Karsten Inde.

Nu ska man starta Leva Event AB och genom det hoppas man få in fler konferenser och möten på Leva. Det är genom det bolaget som man ska arrangera Leva football camp och Levaloppet.

– Vi vill isolera loftet på en av ladorna så att vi kan få hit fler konferenser och möten. Sedan ska vi köpa ett hus här bredvid, men allt hänger på om vi får köpa kungsladorna av regionen, säger Karsten Inde.

I september hoppas han få ett besked av Region Gotland om man får köpa ladorna. Karsten är själv optimistisk inför de diskussioner som nu ska återupptas efter semestern.

– Jag är övertygad om att vi får köpa. Om vi inte får det, då vet jag inte om vi finns kvar här nästa år, säger Karsten Inde.

Han säger att det är viktigt för Levas framtid att man får köpa kungsladorna.

– Våra avskrivningar och räntekostnader är extremt höga. Om vi kan få köpa ladorna har vi möjlighet att finansiera en expansion av husförsäljningen och andra projekt som vi vill genomföra på Leva.

Försäljningen av Leva kungslador har varit en utdragen process eftersom bolaget inte kunnat visa upp årsredovisningarna. Per Lindskog, tf regiondirektör, säger att frågan om en försäljning av Leva kungslador troligen kommer att aktualiseras inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!