Hong Kong-kinesen Ming Wai Lau, som är ensam ägare till bolaget Artmax, köpte under fjolåret marinhamnen i Fårösund av Joachim Kuylenstierna för 62 miljoner kronor. Då spekulerades det i att personer med anknytning till den ryska statsledningen varit med och budat på hamnen.

I stället blev det Ming Wai Lau som köpte hamnen – men han var via sina representanter tydlig med att hamnen borde tillhöra Försvarsmakten och att hans avsikt var att sälja hamnen vidare till dem. Under onsdagen blev det officiellt att Fortifikationsverket köpt hamnen för 20 miljoner kronor.

– Jag hade en annan köpare som ville köpa hamnen för närmare 100 miljoner kronor. Men jag tyckte inte att den köparen var bra och då lät jag Ming köpa. Jag sålde den för mindre än vad jag kunde ha fått. Jag gav den billigare till Ming och nu ger han staten pengarna, säger Joachim Kuylenstierna.

LÄS MER: Fortverket – "Det är en bra affär för skattebetalarna"

Han menar att det är Ming Wai Lau som borde hyllas i samband med att hamnen nu sålts till den svenska staten. I ett mejl till Helagotland.se skriver Joachim Kuylenstierna så här om affären: "Det är bara hatten av!! När rikets säkerhet faller på privata välgörare kan jag inte annat än imponeras (eller bli rädd). Utan Ming hade hamnen inte blivit kvar som strategisk hamn."

Joachim Kuylenstierna menar att Ming Wai Lau borde få ett ännu större tack för det han gjort för Sverige.

– Nu tar de här tjänstemännen åt sig äran när det är Ming som borde få äran. Han har faktiskt skänkt 42 miljoner kronor till försvaret. De borde gå ut och tacka honom och säga att det är schysst att han gör det här för oss, säger Joachim Kuylenstierna.

Varför tror du att han gör på det här sättet?

– Han har tidigare gjort en donation på 400 miljoner kronor till Karolinska. Det ligger i hans kultur och i andra länder är det ganska vanligt att man donerar saker och sedan får ett tack. Det kan vara så att man blir bjuden på någon stor middag eller liknande. Då har man i alla fall gjort något för samhället. Men det är så urtypiskt svenskt att inte säga någonting som nu. De borde gå ut och tacka honom, han hade kunnat behålla hamnen i all evig tid. Det hade kunnat skötas på ett bättre sätt från försvarets sida, säger Joachim Kuylenstierna.