Omkring 800 restauranger har testats och av de kvalificerade sig 600 till årets upplaga av "Sveriges bästa restauranger" av White Guide.

32 restauranger utnämns som "Mästarklass" och Gotland representeras av Krakas korg i Katthammarsvik som fått plats16, och Gula Hönan i Ronehamn på plats 30. Båda restaurangerna var utsedda till Mästarklass även förra året och behåller nu sin position hos White Guide.

Tina-Marie Qwiberg är en av delägarna i familjeföretaget som driver Gula Hönan.

Artikelbild

| Ulrika Karlsson på Krakas krog i Kräklingbo , som erhållit utmärkelsen Mästarklass av White Guide.

– Vi såg utnämningen igår och är väldigt tacksamma!

För andra året i rad har Gula Hönan utnämnts till Mästarklass.

– Det är ju häftigt, att det är två krogar på Gotland som får vara med här. Det är det man strävar efter, säger Tina-Marie Qwiberg.

Vad tror du gör Gula Hönan till Mästarklass?

– Framför allt är det ju maten, som kommer direkt från odlingarna. Så är de otroligt duktiga i köket, matkonstnärer som har en speciell känsla för smaker och att maten ska vara vacker att titta på.

Restaurangen startades av familjen Qwiberg - Enderborg för sju år sedan, och ser fram mot ytterligare en sommarsäsong.

– Vi satsar på samma koncept med en meny och närodlat. Det som sticker ut är att vi har trädgårdsvandringar innan maten, så gästerna ser hur vi odlar. Vi är inte heller minimalistiska på något sätt, vi tillåter sorl och musik som ett familjärt ställe, säger Tina-Marie Qwiberg.