Rapporten är utgiven av Entreprenörskapsforum och grundar sig på statistik från Global Entrepreneurship Monitor. Den mäter bland annat entreprenöriella aktiviteter, ambitioner och attityder, och studien ses som världens största inom entreprenörskap.

I rapporten framgår det att Gotland är bäst i landet när det gäller det regionala företagandet. Nästan elva procent av den vuxna befolkningen äger eller driver ett nytt företag, vilket kan jämföras med till exempel Värmland, Dalarna och Södermanland som är sämst i landet med fem procent. Rikssnittet ligger på 7,3 procent.

– Det här resultatet visar det jag ser varje vecka när jag träffar företagare på Gotland, duktiga och ambitiösa personer som levererar service och tjänster till gotlänningarna. Det är otroligt roligt att det nu också visas i den här stora mätningen, säger Region Gotlands näringslivsstrateg Johann Malmström i ett pressmeddelande.

I studien, som är omfattande och belyser flera aspekter, mäts bland annat hur många män respektive kvinnor som startar eller driver företag i varje län. Även här får Gotland ett positivt resultat då man har har högst andel kvinnor som driver eller startar företag i hela landet.

– Det är fantastiskt roligt och inte minst viktigt för det framtida entreprenörskapet som ger förutsättningar för välfärd och utveckling, Johann Malmström.