En ny bryggarförening har startats på Gotland. Det handlar om att de lokala mikrobryggerierna på ön vill slå sina huvuden ihop i en sammanslutning som syftar till att bryggerierna ska bli bättre på sin verksamhet.

– Gotland har flest bryggerier per capita och vi har redan en del samarbeten, men hittills har det varit en löst sammansatt grupp mest på kompisbasis, säger Olof Eklind, som tillsammans med brodern Magnus Eklind driver Burgsviks bryggeri.

Han har tillsammans med Gotlands bryggeris vd Mikael Mossvall och Rob Bough från Hop Shed bryggeri valts till styrelse för den nya föreningen.

Artikelbild

| Gotlands bryggeris vd Mikael Mossvall är med i styrelsen för den nya föreningen.

Bryggerierna på ön är fortsatt konkurrenter, men man vill gärna få med alla aktiva bryggerier på ön i föreningen. Man ser flera fördelar med att samarbeta. Bland annat handlar det om att kunna samordna till exempel inköp av råvaror.

– Framför allt handlar det om att fortbilda oss inom kvalitetsarbetet, att hålla en hög kvalitet på produkterna och hitta samordningsvinster. Vi vill tillsammans kunna ha kontakt med lokala producenter på Gotland som vi kan använda oss av. Det roliga i bryggeribranschen är att vi delar kultur på många punkter, säger Olof Eklind.

Samarbeten mellan bryggerier finns också redan i form av till exempel ölmässor och andra event.

Idén till den nya bryggarföreningen föddes på Gotland Grönt Centrum, som skickade en förfrågan till bryggerierna om att komma igång med ett kunskapssamarbete. De som hittills ingår i föreningen är Gotlands bryggeri, Barlingbo bryggeri, Burgsviks bryggeri, Hop Shed i Visby, Alskute i Levide, Lost Island i Vibble, Snausarve i Silte samt nykomlingen Jodu Beer i Klintehamn. Kraven för att få delta är att man har ett bryggeritillstånd och att man haft verksamheten igång minst ett år.

Artikelbild

| Rob Bough som driver Hop Shed bryggeri finns också med i styrelsen för den nya föreningen.

Jämfört med öns mindre bryggerier är Gotlands bryggeri med jätten Spendrups i ryggen en enorm spelare. Inom föreningen är man tacksam att storspelaren finns på ön, och delar med sig av input.

– Där finns väldigt mycket kunskap. Vi på Burgsviks bryggeri hade aldrig kommit dit vi är i dag utan kontakten och bollplanket med dem vad gäller kvalitetsfrågor, säger Olof Eklind.

Artikelbild

| Rob Bough som driver Hop Shed bryggeri finns också med i styrelsen för den nya föreningen.

Senare i år väntas förra årets ölfestival vid gamla flygplatsen arrangeras för andra gången och den 1 juni blir det för första gången också ölfestival vid Magazin1 i Hablingbo där flera Gotlandsbryggerier deltar. Ett annat återkommande evenemang är Gotland Beer and Wine festival som hålls på Wisby Strand på hösten.