Appen hanterar väderprognoser och sammanställer ett tiotal väderleverantörers prognoser. Den senaste tiden har bröderna och grundarna David och Jacob Von Corswant arbetat mycket med träffsäkerheten.

– Vi växer. Vi har snart en halv miljon nedladdningar och runt en miljon öppningar i månaden. Vi granskar hela tiden hur träffsäkra alla väderleverantörer är. Varje timme sparar vi prognoser från 10 000 olika platser runt om i världen, säger David Von Corswant.

Framtiden ser ljus ut för Climendo och enligt David beror det på hög efterfrågan:

Artikelbild

| Appen Climendo.

– Just nu arbetar vi på ett eget API som vi vill lansera till företag som är beroende av hög träffsäkerhet. Det är viktigt med tillförlitlig information i många branscher, som till exempel energi, jordbruk, vindkraft med flera.

Idag arbetar ett utvecklingsteam med Climendo. Så har det inte alltid varit. Bolaget grundades ursprungligen för att bröderna Corswant ville få bättre koll på vädret.

– Vi vågsurfade en hel del på Gotland. Efter ett tag började vi få koll på vilka väderkällor och väderleverantörer som hade bäst prognoser. Men vi kände att det måste finnas ett bättre och smidigare sätt än att behöva kolla väder från så många olika källor. Det var så det startade.

Har det gått som förväntat?

– Det har definitivt gått över förväntan. Jag trodde aldrig att våra prognoser skulle bli så träffsäkra. Sedan har ju allt tagit längre tid såklart. Från början hade vi ingen erfarenhet. Vi är inte meteorologer och vi hade aldrig jobbat med appar tidigare, kanske är det därför det gått så bra.

Vad krävs för att göra en lyckad app?

– Du måste lösa ett problem. Förenkla för människor. Sedan krävs ett jäkla engagemang och tid och ork. Det är mer jobb än man kan föreställa sig. Det skadar inte att få hjälp och att våga fråga om det. Vi har bland annat fått hjälp av Daniel Ek, grundaren av Spotify och så har vi haft kontakt med Sebastian Siemiatkowski som grundade Klarna. De har hänvisat oss till bra kontakter i branschen.