Fastighetsmagnaten Tino Goetze har under flera år arbetat för att få bygga ett flervåningshus ovanpå Åhlénshuset på Östercentrum. Byggnadsnämnden sade ja till planerna – men länsstyrelsen valde sedan att överklaga beslutet och det ska nu avgöras i förvaltningsrätten.

– Jag är 71 år och ska arbeta tills jag är 80 år. Då ska jag gå ner till heltid, men det här kommer att ta flera år, säger Tino Goetze om den kommande processen.

Han menar att Region Gotland och länsstyrelsen borde se till att utveckla området stegvis.

Artikelbild

– Det går inte att utveckla området samtidigt när det finns olika fastighetsägare. Jag kan inte ta över varenda kåk och berätta hur man ska göra. Jag förstår inte hur man ska planlägga hela området och få fastighetsägarna med sig samtidigt, säger Tino Goetze.

Han är tydlig med att han först kommer att slutföra projektet vid Ö&B med 102 nya hyresrätter. Därefter kommer mer fokus att läggas på Åhlénshuset.

– Det kommer att bli jäkligt tungrott när man inte accepterar 2,5 plan från länsstyrelsen. Jag tror att de kommer få ge sig i rätten, säger Tino Goetze.

Om det inte skulle bli som Tino Goetze vill är han tveksam till om det är värt att genomföra planerna:

Artikelbild

– Jag vet inte om det i så fall är ekonomiskt försvarbart att bygga lägenheter där. Men både Åhlénshuset och Ö&B har bra lägen och det är vad det handlar om, säger Tino Goetze.