Bolaget som framförallt har varit fokuserat på flyg till mindre orter i Norrland, meddelade sitt besked vid lunchtid.

”Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid”, kommenterar vd Magnus Ivarsson i pressmeddelandet.

Nextjet har sedan 2015 bedrivit trafik till och från Visby under Almedalsveckan, något man planerat att göra även i år. Efter ondagens besked är det oklart vad som händer med dem som bokat resa under politikerveckan.

Artikelbild

– Det är för tidigt att säga vad det här får för konsekvenser. Vi följer händelseutvecklingen och försöker få fram mer fakta. Det är ju oklart om det finns något bolag som är intresserade att ta upp Nextjets trafik framöver till exempel, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef på Visby flygplats.

Han är i nuläget osäker på hur många turer till och från ön som Nextjet har planerat under Almedalsveckan.

– Det jag vet är att det är många turer med mindre plan.

Bara från Arlanda har totalt 15 flighter ställts in på onsdagen, bland annat till Kramfors, Gällivare och Karlstad. Ytterligare en ort som nu drabbas är Arvidsjaur.

– Det här är förödande för oss, säger kommunalrådet Lotta Åman (S) kort efter att hon nåtts av konkursbeskedet.

Hon syftar på att såväl Arvidsjaur som grannkommunen Arjeplog är helt beroende av ett fungerande flyg.

– Vi har ju en växande biltestindustri och en växande turistnäring. Vi har ju också medborgare som vill flyga härifrån, i stället för att åka till Skellefteå och Luleå och ta flyget därifrån. Så flygplatsen är navet i regionen.

Flygplatschefen Ralf Lundberg konstaterar att det funnits farhågor om en konkurs, med tanke på de skulder Nextjet har till de kommunala flygplatserna. I Arvidsjaurs fall handlar det om 1,6 miljoner kronor.

– Vi förstod ju att något måste hända, säger han.

Hans närmaste uppgift blir att lösa situationen för redan inbokade flygresenärer.

– Vi försöker åtminstone lösa situationen för dem som är inbokade i dag, säger Ralf Lundberg.

Bolaget har under en längre tid brottats med ekonomiska problem. I slutet av oktober i fjol fick man ny operativ licens av Transportstyrelsen, sedan licensen i augusti hade återkallats med hänvisning till bolagets ekonomiska situation.

Nextjet kunde under perioden augusti–oktober fortsätta bedriva flygtrafik med en tillfällig licens.

Detta skedde efter att bolaget tidigare under hösten tvingats göra en nyemission om 42,5 miljoner kronor.

Enligt bolaget går det inte längre att boka några biljetter och man uppmanar sina passagerare att avstå från att ta sig till någon av Nextjets avreseflygplatser. Den som har bokat en resa via flygbolaget rekommenderas att ta kontakt med resebyrå eller kortutgivare för vidare information.