24 oktober skrev Gotlandshem på avtalet om försäljningen av 844 hyreslägenheter i kvarteren Bogen 1 och Stäven i Visby. Om Region Gotland godkänner försäljningen kommer hyresgästerna från och med 3 april att få en ny hyresvärd i Kuststaden ö-bostäder.

– Vi tar över allt. Vad det gäller hyror och hyresregler så kommer det liksom tidigare att förhandlas med Hyresgästföreningen, säger Magnus Johansson, vd för Oskarshamnsbaserade Kuststaden projektutveckling som äger Kuststaden ö-bostäder.

Tanken är att de ska öppna ett nytt kontor på Gråbo där det ska finnas en platschef, en lokaluthyrare samt fyra- sex fastighetsskötare, samtliga ska nyrekryteras.

Artikelbild

– En kvalificerad gissning är att merparten av personalen kommer att vara gotlänningar, säger Magnus Johansson.

I dag är seniorboendet Åkermanska med 51 lägenheter den enda fastighet bolaget äger på Gotland. För att få inblick i hur det är att bo en lägenhet som ägs av Kuststaden har GT ringt upp en kvinna i Oskarshamn som har haft bolaget som hyresvärd i ungefär 20 år. Hon berättar att hon haft en del problem, bland annat när det gäller ventilationen. Hennes lägenhet är gammal och liksom många av lägenheterna på Gråbo i behov av en del underhåll.

– De är trevliga men jag tycker att det är lite oprofessionellt gällande ventilationen, säger kvinnan som valt att vara anonym.

När hon ringde och klagade på att det var för varmt i lägenheten på sommaren åtgärdades problemet på ett lite udda sätt.

Artikelbild

– De borrade upp hål i fönstren med en vanlig borr. Det fungerade väl bra på sommaren, problemet är att det är jättekallt på vintern, säger hon.

För att hon inte ska behöva inte frysa under vintern har hon nu fått hålen igensatta.

Artikelbild

| Vd. Magnus Johansson, Kuststaden projektutveckling.

– Då måste det tas bort varje sommar. Ventilationsproblemet är inte bra, säger hon.

Genom åren har hon även haft problem med röklukt i lägenheten, uteblivna hyreskontrakt och brandfarligt bråte i källaren.

– Jag tycker att det är B-klass. Källaren är äcklig och man måste alltid säga till dem, säger hon.

Hon berättar samtidigt att hon fått dörrarna utbytta, vilket hon är nöjd med.

Enligt Magnus Johansson kommer renoveringen av hyresrätterna på Gotland att ske löpande.

– Vi har en filosofi av behovsrenovering, det blir efterhand och det kan mycket väl vara stora behov på vissa ställen. Finns det ett behov så tar vi tag i det, säger han.

Underhållet av lägenheterna på Gotland ska bekostas genom hyresintäkter och ska, enligt Magnus Johansson, inte påverka hyresnivåerna.