Natten mellan lördag och söndag blev Gotlands Rings ägare Alec Arho Havrén väckt av ett telefonsamtal om att det brann i det vindkraftverk som står närmast banan på Gotland Ring. Vindkraftverket har danska ägare och ett danskt försäkringsbolag. Dagarna efter branden fick ingen gå nära vindkraftverket eftersom man var rädd att bladen skulle ramla ned. När de sedan fick inspektera området kunde Alec Arho Havrén konstatera att mängder av olja runnit ned på marken och ut på stora delar av motorbanan genom spridning med vinden.

– Man blir berusad och illamående av lukten då man går intill verket och banan, säger Alec Arho Havrén, och berättar att vinden fört oljan långa vägar ut i skogen och längs olika delar av banan.

Asfalten på den del av banan där oljan hamnat måste bytas ut helt och det kommer kosta flera miljoner, enligt Havrén.

Artikelbild

– Cirka 700 m asfalt måste frätas bort och banan asfalteras om.

Det är inget vanligt asfaltsrecept man använder utan ett hemligt och dyrt sådant – detta för att få det speciella fästet på racing- och testbanan som används.

– Det här är en katastrof för oss eftersom vindkraftsägarens försäkringsbolag inte vill ersätta oss för skadorna och för uteblivna intäkter.

Försäkringsbolaget hävdar att man endast täcker sin kunds skador. Gotlands Ring har inga försäkringar som täcker det som de nu utsatts för.

Artikelbild

– Nu har vi fått avboka evenemang och långa testperioder under sensommar och höst. Uteblivna inkomster är betydande under tiden vi tvingas hålla stängt. Vi förlorar även kontinuiteten för de kunder som bokar hos oss. Om de börjar testa någon annanstans så är det ju möjligt att de inte kommer till Gotland igen.