I mars 2016 skrev The New York Times om Gotland och den gången handlade det om var svenskarna åker för att vara riktigt ensamma. Den artikeln gjorde att flera besökare kom till Gotland.

– Det reportaget tyckte vi gav en negativ vinkling, men faktum är att det gav en hel del. Det har kommit hit besökare som checkat in på hotellen och haft bilagan med sig, säger Lena Thorn som är ansvarig för internationella pressbesök vid Region Gotland.

Nu har den ansedda tidningen skrivit om Gotland igen och det i två olika reportage. Dels har tidningen gjort en guide till Gotland och listat några platser på var man kan bo, äta, handla och vad man kan uppleva på Gotland. Och i sitt andra reportage har de skrivit en artikel om den moderna arkitekturen som finns på Gotland – då har journalisterna bland annat besökt Furillen, Bungenäs och Fårö.

– De var på Gotland eftersom de fått upp ett intresse för ön. De har bland annat träffat Skälsö Arkitekter och Johan Hellström. Vi har inte arbetat proaktivt mot New York Times, de har kommit hit efter eget intresse och gjort reportage, säger Lena Thorn.

Vad ger det här Gotland?

– Det är svårt att mäta exakt vad det ger. Men det är en stor inspirationskälla för besökare, det är helt klart. Bilden av Gotland som de visar upp med restauranger, natur och den nya arkitekturen. Det tycker jag är värdefullt och lär tilltala människor i bland annat New York, säger Lena Thorn.

Matz Bengtsson, nytillträdd vd för Gotlands förenade besöksnäring, säger att sådana här besök är något som betyder mycket för Gotland.

– Det är klart att det är roligt och lite oväntat att New York Times fångar upp Gotland. Någonstans är det ett tecken på att ön har ett starkt varumärke. Att en sådan tidning skriver om ön är ju en fjäder i hatten, säger han.

Han menar att sådana här reportage gör att troligen fler besökare från USA kan tänka sig att besöka Gotland.

– Amerikaner får troligen upp ögonen för Sverige och Gotland i synnerhet genom ett sådant här reportage. När de tittar på att eventuellt besöka Europa är det bra om Gotland finns i blickfånget, säger Matz Bengtsson.

Lena Thorn säger att hon får ta emot flera olika internationella tidningar som vill skriva om Gotland. Under tisdagen var hon nere och tog emot en journalist från brittiska The Telegraph.

– Denne skulle göra ett reportage på temat vikingar, så den personen har jag lämnat över till Gotlands Museum, säger hon.