Efter en resa till Bosnien fick Truls Nanneson, Hanna Tunberg, Erik Broström och Hannu Engelman en idé. På plats där hade de träffat en vän som brände fruktsprit och gotlänningarna frågade sig: varför inte göra samma sak.

– Det kändes som en kul grej. Passionen ligger i att ta tillvara på all frukt, säger vd:n Truls Nanneson.

LÄS OCKSÅ:Furillen satsar på gin

Artikelbild

| Tre av fyra från Boge Bränneri. Truls Nanneson, Hanna Tunberg och Erik Broström.

Intresset för smak delade de redan, då flera av dem har erfarenhet av att arbeta med mat och dryck. Så i januari 2019 grundade de Boge Bränneri AB. Tanken är att företaget ska bli en småskalig producent av både snaps och fruktsprit. Den sistnämnda drycken är däremot den som ska stå i centrum. Delvis då initiativtagarna tycker att just fruktsprit har fallit i glömska i Sverige.

– Kryddat brännvin är självskrivet medan fruktsprit är en bortglömd del av vårt kulturarv som vi gärna vill återuppliva, säger sommeliern Hanna Tunberg.

I nuläget är Boge Bränneri i startfasen. De har flera lokaler på gång, och ska bara fatta ett beslut kring var på Gotland de vill hålla till. Därefter behöver de hitta den rätta destillationspannan, men företagarna känner ingen stress.

– Att vara snabbast och bli störst är inte grejen. Vi tror inte att vi kommer att kunna försörja oss på det här till en början utan det är luststyrt. Drivkraften är passion, säger Truls Nanneson.

Artikelbild

| Äpplen och päron brukar användas till fruktsprit. Gotlänningarna vill även vara öppna för att testa annat, som exempelvis morötter.

Målet för framtiden är att ha drycker från Boge Bränneri både på gotländska restauranger runtom på ön, samt som en del av Systembolagets lokala sortiment.