Kulinariska priset delas ut i syfte att belöna personer som gjort särskilda insatser för att främja den gotländska matkulturen. 2017 års vinnare är Gotland Whisky AB.

Juryn består av representanter från samtliga av Kulinariska Gotlands nio medlemskrogar.

– Bland medlemmarna har vi alla lagt märke till att Gotland Whiskys första släppta produkt är oerhört bra, och det har även märkts bland våra kroggäster. Den säljer jättebra, säger Kulinariska Gotlands Frida Domnauer.

Att utse årets vinnare var ett enkelt beslut för juryn, menar hon.

– Valet var glasklart. Jag tycker att det här är ett väldigt bra exempel på den kreativitet som föds av att vi bor på en ö, det är häftigt och roligt att se.

Vinnarna överraskades med priset under onsdagseftermiddagen.

– Vi kan inte vara annat än väldigt nöjda och glada. Vi har varit bortskämda med priser i år och det här priset spär på lyckan, säger Gotlands Whiskys vd Anders Stumle.

– Det här hade vi verkligen inte förväntat oss. Det är en bra marknadsföring och en bekräftelse på att den inriktning vi har haft fungerar, för människorna som sitter i den här juryn är de vassaste knivarna i lådan, säger marknadschefen Björn Pettersson.

De menar att priset får ses som belöning för lång tids arbete.

– Att göra whisky är inget som går fort, men priset är ett bevis på att vår ihärdiga fokusering till slut ger resultat, säger Anders Stumle och Björn Pettersson tillägger:

– Vårt mantra har varit att hålla en konsekvent linje. Vi har haft hjälp av skottarna, och de har i princip uteslutande sagt att vi gör allt fel; att vi använder fel typ av vatten, fel typ av korn och så vidare. Men de har ändå varit överens om att vår slutliga produkt är väldigt bra, kanske rent utav bättre än deras egen, säger Björn Pettersson.