Johan Spendrup har varit vd för Gotlands Bryggeri under tio år. Nu är det klart att han 1 januari lämnar över vd-rollen till Mikael Mossvall som senast var produktchef för Mariestad på Spendrups. I en intervju med Helagotland.se blickar Johan Spendrup tillbaka på sina år som vd och bryggmästare på Gotlands Bryggeri.

– Det har varit en väldigt smärtsam skilsmässoprocess. Jag har känt att jag varit ett med företaget och Gotland, det är inget snack om saken. Sådana här beslut är aldrig lätta. Samtidigt har vi hamnat i en mogenhet där företaget är på väg mot nya nivåer. I mina tidigare chefsroller har jag alltid velat lämnar över till andra som kan göra ett mer spjutspetsigt jobb. Jag gillar att skapa och starta, sedan finns det människor som är duktiga på att ta saker vidare, säger Johan Spendrup.

Han kommer att finnas kvar som kreativ ledare och styrelseledamot i Gotlands Bryggeri, samtidigt som kan axlar sin nya roll som vice vd för Spendrups.

Artikelbild

– Jag kan tyvärr inte slita mig från Gotland. Det ska bli kul att få vara kvar genom en roll i styrelsen, säger Johan Spendrup.

LÄS MER: Spendrup lämnar som vd för Gotlands Bryggeri

Han menar att Gotlands Bryggeri lanserade många av sina första produkter i precis rätt tid. Det är en av sakerna som han är mest stolt över under sina år som vd.

– När jag startade det här med bryggeriet såg jag ett behov på marknaden i hela Sverige och ölkulturen var rätt fattig på de flesta restauranger. När jag studerade i England såg jag att det var små lokala bryggerier som levererade till de olika pubarna. De drog då mycket kunder för att det fanns ett stort utbud, säger Johan Spendrup.

Artikelbild

| "Det har varit en väldigt smärtsam skilsmässoprocess", säger Johan Spendrup om beslutet att lämna som vd för Gotlands Bryggeri.

– Men i Sverige fanns det en stor stark, någon tjeckisk öl och kanske en Guinness om man hade tur. I dag är det nästan alltid ett större utbud på restauranger, vi har skapat en ölkultur tillsammans med många kollegor ute i landet.

Kan man kalla dig för en pionjär?

Artikelbild

– Det är nog rätt ord att använda, jag har i alla fall varit med och bidragit, säger Johan Spendrup.

LÄS MER: Därför dröjer beslut om nya bryggeriet

Artikelbild

| Johan Spendrup visade för något år sedan upp planerna på ett nytt bryggeri i Visby hamn. De planerna blev dock aldrig verklighet och istället planerar man för ett bryggeri på Lundbygatan.

Men Johan Spendrup lämnar inte Gotlands Bryggeri ännu. Ett av hans sista uppdrag blir att ta fram rapporten om det nya bryggeriet på Lundbygatan som Spendrups koncernstyrelse ska fatta beslut om senare i höst. Då ska man bestämma sig för om det blir ett nytt bryggeri på Gotland eller inte. För närvarande bryggs drygt 85 procent av Gotlands Bryggeris öl på Spendrups bryggeri i Grängesberg.

– Det är jätteviktigt att vår öl bryggs på Gotland naturligtvis. Vi måste klara av vår produktion och kunna växa i den rollen som vi är i. Det är viktigt för vårt ursprung att ölen bryggs här. Om man utger sig för att vara från en specifik ort är det viktigt att det bryggs i Visby, det är inget snack om saken, säger Johan Spendrup.

Hur ser du på ett nytt bryggeri?

– Vi jobbar väldigt intensivt för att kunna lägga fram något till koncernstyrelsen senare i höst. Jag ser väldigt positivt på frågan, säger Johan Spendrup.

Han menar att Mikael Mossvall är precis rätt person för att leda Gotlands Bryggeri in i framtiden.

– Vad som är viktigt när man tar det här jobbet är att det inte är ett vanligt vd-jobb. Man måste verkligen ha hjärtat på rätt ställe och man måste verkligen tycka om produkten. Mikael har verkligen de egenskaperna och jag är väldigt glad över att vi hittade rätt person och profil, säger han.