Under högtidliga former döps i dag Rederi AB Gotlands nya fartyg i Kina. Det blir en del kinesiska inslag i form av drakar, färg och fyrverkerier och en ceremoni där representanter från både varvet och bolaget håller tal.

– Det mest ceremoniella är när en flaska champagne krossas mot skrovet, säger Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland, till GA efter att precis ha landat i Hongkong.

Den som får äran att krossa flaskan mot båten är fartygets gudmor, som bolaget har utsett den mångåriga medarbetaren Siv Olofsson till.

Artikelbild

| Siv Olofsson, gudmor.

– I vår bransch är det något av det finaste man kan bli, säger Håkan Johansson.

Efter flera förseningar av färjan, som kommer att drivas på naturgasen LNG, är den nu redo att levereras till Gotland. Håkan Johansson säger att avgången från Kina sker några dagar efter dopet, och sedan tar det omkring fyra veckor innan m/s Visborg når Gotland. Väl på plats är det några sista justeringar som måste göras, även om allt för tankningen av gasen i Visby hamn och på fastlandet är klart.

– Det ska installeras en del utrustning, till exempel kassasystemet, och personalen ska utbildas i säkerhet, berättar Håkan Johansson.

När sätts den i trafik?

Artikelbild

| Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland.

– Om allt går väl bör det bli i februari någon gång, säger Håkan Johansson.

Om inte allt för lång tid blir det ännu ett dop, för Gotlandsbolagets andra LNG-färja, som går under arbetsnamnet m/s Tjelvar.

– Systerfartyget beräknas levereras i mitten av 2019, säger Håkan Johansson.