Familjen fick nycklarna häromdagen. I det stora bostadshuset har de redan börjat måla väggarna. Om två veckor ska paret Cecilia Sahlin och Emil Daun och de tre barnen bo här. Men idéerna om vad den stora fastigheten, som rymmer ett tiotal byggnader, kan användas till har redan börjat spira.

– Vi ser en potential i att utnyttja allt det här. Det kan bli flera entréer som öppnas upp, säger Cecilia Sahlin och tittar på den stora ladan, som är det första möter gårdens besökare.

På gaveln finns det redan i dag en glas- och porslins-outlet, Iittala, som öppnade för sju år sedan, men det finns också 600 kvadratmeter outnyttjad yta som skulle kunna bli butikslokaler. Det står först på de nya ägarnas prioriteringslista.

Artikelbild

| Handelsmål. Under sju år har Iittala drivit en butik på gården och Cecilia Sahlin och Emil Daun tror att det finns stor potential att få dit fler butiker och kanske ett mindre kafé.

– Vi vill hitta hyresgäster till de här två stora ytorna, redan till sommaren, säger Cecilia Sahlin.

I den långsiktiga planen vill paret riva förrådsbyggnader precis intill, för att kunna utöka ytterligare butiks- eller kaféyta. Det finns goda möjligheter att göra det till ett litet handelsområde, tror Cecilia Sahlin:

– Det här är faktiskt Visbys närmsta gård. Det är bara 2,7 kilometer till Norderport, poängterar hon.

LÄS MER: Fastighet till salu för 19 miljoner

Artikelbild

| Festvåning. Den rymliga övervåningen hoppas Emil Daun kunna omvandla till en eller två butiker.

Att Cecilia Sahlin och Emil Daun hamnade på just "Kulgården" var inte planerat, men när familjen behövde ett större hus för att själva få plats, dök fastigheten upp på marknaden.

– Vi gillar att ha något gemensamt projekt. Vi inser att vi trivs med att jobba tillsammans, säger Cecilia Sahlin.

Artikelbild

| Militärkläder. Bland inventarierna finns en uppsättning militärkläder som räcker till tusen personer. Materialet hoppas Emil Daun och Cecilia Sahlin kunna skänka till någon frivilligorganisation som ser till att det gör nytta.

De båda har dock redan heltidsjobb – han driver reklambyrån "Kusinerna kommunikation" och hon håller på att starta ett e-handelsföretag, efter att ha varit vd för "The Body shop" i många år.

– Vi vill vara fastighetsägare, så vi själva ska inte dra igång något utan det lämnar vi till andra eldsjälar, säger han.

Artikelbild

| Eventföretag. På 90-talet startade Kulgården, dit många gotlänningar sedan har hunnit åka för att exempelvis köra bergstruck och tävla i olika gruppaktiviteter.

Nu vill de hitta företagare som vill driva butiker och förhoppningsvis ett eventföretag likt det som redan fanns på 90-talet. Cecilia Sahlin och Emil Daun har köpt alla inventarier och utrustning som använts vid företagsevenemang.

– Vi är intresserade av att varumärket "Kulgården" ska leva vidare, säger Emil Daun och visar vägen upp för en trätrappa, som leder till en enorm festlokal på ladans övervåning.

Artikelbild

– Här är det många gotlänningar som har varit på fest, konstaterar han.

Hur stor omsättningen blir återstår att se, enligt Emil Daun:

– Men vi måste driva det med intäkter som täcker underhåll av alla de här byggnaderna och utveckling av området, säger han.

Utöver butik, två hyreslägenheter, en uthyrningsstuga, en bilverkstad, eventlokal och ett drygt 300 kvadratmeter stort bostadshus finns också elva hektar mark.

– Det kanske man kan använda till hästhagar, säger Cecilia Sahlin och sneglar leende på sambon.

– Det heter ju Hästnäs så det skulle passa bra, säger han.