Kryssningskajen låg höljd i dimma när Astoria anlöpte Visby strax innan 08.00 på måndagsmorgonen, som det första passagerarfartyg att lägga till vid den nya kryssningskajen. Ombord på det klassiska fartyget från 1948, tidigare M/S Stockholm vid Svenska Amerika Linien, fanns 580 passagerare där en del skulle bussas ut på Gotlands landsbyggd medan andra hade för avsikt att hålla sig i Visby innerstad.

Till den senare kategorin hör Gerry Bourn från Eastbourne i England och Doris Steen från Hannover i Tyskland. De var ett par av de första passagerarna att ta sig nedför landgången.

– Vi ser fram emot att promenera runt och utforska innerstaden, säger Doris Steen.

Artikelbild

| Första anlöpet. Under måndagsmorgonen lade Astoria till vid kryssningskajen.

De är vana kryssningsresenärer sedan tidigare.

– På förhand bildar vi oss sällan någon uppfattning när vi kommer till en ny plats, vi vill ha ett öppet sinne, säger Gerry Bourn.

På plats morgonen till ära fanns givetvis Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson.

– Det här är något vi har väntat på i decennier och det känns otroligt bra, att det är ett så klassiskt fartyg som tidigare M/S Stockholm som gör första anlöpet gör det ännu bättre. Sedan är det här bara hälften så långt och högt som Östersjöns stora kryssningsfartyg som kommer senare under säsongen, säger Mats Eriksson.

Artikelbild

| Första anlöpet. Under måndagsmorgonen lade Astoria till vid kryssningskajen.

Han påtalar vikten av att se kryssningskajen som en komponent i det större sammanhanget.

– Det är ett stort antal aktörer som ska kombinera sig för att få effekt. Det handlar inte bara om ett fartyg som lägger till här vid kajen. Det perfekta anlöpet är när all logistik har fungerat och passagerarna har åkt runt på ön, blivit trevligt bemötta och tar med sig goda erfarenheter härifrån. Det är många inblandade och det är helheten som räknas, säger Mats Eriksson.

Artikelbild

| Gerry Bourn och Doris Steen var bland de första passagerarna att kliva i land.

Hélène Viotti har arbetat med besöksnäringen i 37 år, tidigare som chef för turistbyrån, och ser det som en betydelsefull milstolpe.

– Det är en härlig känsla att det äntligen har kommit till stånd. Det är häftigt att vi har fått en kaj som vi hoppas ska klara av att ta emot de riktigt stora fartygen, säger Hélène Viotti.

Artikelbild

| Hélène Viotti.

Henrik Ahlqvist, Copenhagen Malmo Ports chef för kryssningskajen, beskriver en känsla av tillförsikt.

– Det känns speciellt och man är genuint glad. Det här är ett mindre fartyg och det känns som en bra testomgång. Vi känner att vi ligger väldigt bra i fas, säger Henrik Ahlqvist.