Visby flygplats har byggts om rejält under de senaste åren och ännu pågår ombyggnationen. Bland annat har avgångshallen byggts ut, betong har bytts ut och en ny incheckning är på gång. Dessutom har flera nya större arbetsfordon tillkommit.

– Vi bygger nytt för att vi har tillväxt och för att vi har varit omoderna. Sedan finns det nya krav som också påverkar oss, säger flygplatschefen Gunnar Jonasson.

Det kommer även att byggas bagageincheckningar på Visby flygplats – då man själv får lämna sin väska. Även i avgångshallen finns det nu självincheckningar vid gaten.

Artikelbild

| Här kan du se stolparna som du ska gå igenom och blippa din biljett innan du går på flyget.

– Man kommer att kunna lämna väskan ännu tidigare än när det är en manuell incheckning, säger Gunnar Jonasson.

När det blir en självincheckning – innebär det att ni behöver mindre personal?

– På större flygplatser sparar man personal. Men här är besparingsmöjligheterna mindre, säger Gunnar Jonasson.

Totalkostnaden kommer att bli på flera hundra miljoner kronor. Den exakta siffran är inte ännu helt fastställd och det finns ännu ytterligare en stor ombyggnation som Gunnar Jonasson vill göra på flygplatsen.

Artikelbild

| Nytt utrymme för alla resenärer innan det är dags att gå flyget.

– Jag började på flygplatsen i november 2011 och redan på våren hade vi en workshop om hur vi skulle ha det i framtiden. Vi visste att vi behövde dimensionera för en annan verksamhet än vad vi hade då, säger Gunnar Jonasson.

Det stora ansiktslyftet för flygplatsen kan också bli det som kommer sist. Gunnar Jonasson säger att det kan komma att bli en ny gemensam in- och utgång som förhoppningsvis ska lyfta den yttre bilden av flygplatsen.

Artikelbild

| Här är väggen utanför avgångshallen som blivit betydligt större sedan ombyggnationen.

– Vi vill ha en stor och gemensam entré. Då tänker vi oss att det skulle gå att skjuta ut allt 20 meter och få en samlingsplats. Där vill vi skapa en mötesplats för Gotland och visa upp ön på olika sätt. Det kan vara hur det är att bo här, för besöksnäringen eller andra delar av näringslivet. Men det finns ännu inga ritningar på hur det kan komma att se ut, säger Gunnar Jonasson.

Under vintern och våren kommer den nya säkerhetskontrollen att färdigställas. Till sommaren blir det nya flygplatskafét klart och under hösten kommer bagageincheckningen att stå klar.

Artikelbild

– Hela 2018 kommer att vara ett byggår med stök och bök. Men själva grundetappen av utbyggnaden är klar, säger Gunnar Jonasson.

Det kommer vara en extern aktör som driver kafét – men vem det blir kan han ännu inte berätta.

Artikelbild

| Jonatan Alvinge och Gunnar Jonasson tittar till det ställe där planen landar. När de la ny betong går kablarna under markytan och man slipper släpa fram dem till flygplanen.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.