Gotlands förenade besöksnäring, GFB, stod som värd för onsdagseftermiddagens arrangemang.

– En sådan här dag är oerhört viktig, det handlar mycket om att lära och byta erfarenheter med varandra, säger GFB:s vd Matz Bengtsson.

Bland programpunkterna märktes föredrag av Visit Stockholms vd Caroline Strand och framtidsanalytikern Troed Troedsson.

Artikelbild

| Pigge Werkelin hoppades på svar på varför Gotland som destination tappar i antal gästnätter.

– Jag tror och hoppas att det kommer vara lärorikt. Troed Troedsson kommer nog vända runt en del i huvudet på oss. Caroline Strand kommer göra kopplingar till Gotland och hur vi kan lära av dem, säger Matz Bengtsson.

Pigge Werkelin var en av aktörerna som fanns på plats. Förra årets minskade antal gästnätter är ett dilemma som han hade förhoppningar om att få vissa svar på under eftermiddagen.

– När vi på Gotland tappar gästnätter medan resten av Sverige och resten av världen ökar, då måste vi fundera på vad det beror på. Någonting är det som vi gör jättefel och jag hoppas att det tas upp i dag, säger Pigge Werkelin och fortsätter:

– Det är väldigt alarmerande att vi ligger under det svenska snittet, det skulle det vara även om vi hade legat på det svenska snittet. Vi ska vara en turistdestination som sticker ut, nu sticker vi förvisso ut men åt fel håll och det är galet.

Artikelbild

| Gunnar Jonasson, Swedavia, är nyinvald i GFB:s styrelse.

Han menar att branschen tillfälligt har löst tappet med en form av quickfix.

– Vi vet om minskningen och har löst det genom att öka priserna och därigenom bytt publik, men det går inte att göra en gång till.

Artikelbild

| Emil Daun, Kusinerna och Cecilia Sahlin, Clarion Hotel, fanns på plats på Wisby Strand.

Ett ökat samarbete aktörer emellan är ett ständigt återkommande mantra i sammanhanget. Pigge Werkelin anser att det måste skapas rätt förutsättningar innan något sådant kan ske.

– Vi lever i en sjunkande marknad och det kan bara leda till att vi snor kunder från varandra. Vi måste se till att få en tillväxt annars får vi inte någon grund till ett samarbete.

Artikelbild

| Iain Robertson, Destination Gotland

Under onsdagen höll GFB också sitt årsmöte. Där valdes bland annat flygplatschefen Gunnar Jonasson in i styrelsen.

– Det känns inspirerande, Det finns många viktiga frågor att ta tag i, säger Gunnar Jonasson.

Artikelbild

| Elisabeth Kalkhäll, Gotlandshem

Apropå förra årets minskning av gästnätter säger han:

– Det kan gå lite upp och ner men det är viktigt att vi har en trend som går uppåt och framåt, och det finns ingen anledning till att Gotland inte ska gå starkare än riket i övrigt. Jag tror att det handlar om en kombination av dels tillgänglighet med rätt kapacitet på båtar och flyg, dels boendekapacitet och dels en prisbild som attraherar besökare, säger Gunnar Jonasson.