Ingen har kunnat missa sommartorkans dystra följder. Djuren saknar foder och strö samtidigt som böndernas plånböcker ekar tomma efter dåliga skördar. En som har drabbats av sämre avkastning i år är spannmålsbonden Göran Myrvälder i Tingstäde.

– Efter den här katastrofala spannmålsskörden har jag fått en tredjedel av en normalskörd ungefär, säger han.

LÄS MER: Han vill höja prisnivån på foder

Artikelbild

| Bröderna Nils och Jan Olofsson budade hem ett gäng ensilage- och halmbalar.

För att försöka ta igen lite av förlusten efter skörden valde han därför på lördagen att bjuda in till auktion, där 280 ensilagebalar och 74 storbalar halm skulle säljas till högstbjudande.

– Jag hoppas att vi kan få upp priserna. De har legat still i så många år samtidigt som produktionskostnaden har ökat, säger Göran Myrvälder.

Ett normalår brukar priset för ensilaget ligga på 300-350 kronor per bal, men den här dagen accepterade han inte några bud under 500 kronor.

– Då får ni komma tillbaka i april, och då lär de vara dyrare, sa Göran Myrvälder till den tappra skaran på drygt 15 personer som hade tagit sig till auktionen.

Artikelbild

| Ett normalår brukar priset för ensilaget ligga på 300-350 kronor per bal och halmen på cirka 100 kronor per bal. "Priset på ensilage har legat still i säkert tio år", säger Göran Myrvälder.

De flesta var där av ren nyfikenhet, men några var även spekulanter. Två av dem var bröderna Nils och Jan Olofsson från Tingstäde.

– Jag tycker att det här är ett bra initiativ. Vi bönder måste lära oss att ta betalt, säger Nils Olofsson.

Det blev en trevande start med få bud när de 280 ensilagebalarna skulle säljas. Bröderna Olofsson slog dock till.

– Vi köper inte bara till oss själva utan vi hjälper andra djurägare också, säger Nils Olofsson.

När det var dags för halmbalarna blev buden desto fler.

– Vi är väl kamrater efter det här också? frågade Nils Olofsson när han budade på samma parti som en bekant.

Trots det deppiga vädret var stämningen god på auktionen.

– Nu blev det här mitt turnummer, sa Nils Olofsson och höjde sin lapp med nummer 13 när han lyckades köpa in sitt fjärde parti halmbalar.

Sammanlagt ropade bröderna Olofsson in 75 ensilagebalar för 500 kronor styck och 44 storbalar halm för i snitt 244 kronor.

– Får man ett pris under 300 kronor halmbalen tycker jag att det är en bra affär. Jag hade satt ett tak på 300 kronor, för det är vad det hade kostat om vi hade fått köpa spån istället. Så jag får vara nöjd.

Även Göran Myrvälder var nöjd efteråt.

– Man måste våga prova något nytt. Det är inte omöjligt att jag gör det här en gång till, säger han.