Under tisdagseftermiddagen lämnade vd:n Lars Andersson in konkursansökan gällande Hillmarketing AB, Hill, till Gotlands tingsrätt och bara någon timme senare hade ansökan beviljats. Konkursförvaltaren Jakob Callmander säger att han ännu ska sätta sig in i hur bolagets skulder exakt ser ut – men säger att hans prioritering är att de anställda ska få sina löner.

– Vi måste få i väg besluten kring den statliga lönegarantin och det är min första prioritering. De anställda har inte fått ut sina löner för december och mitt fokus ligger nu på det. Det är länsstyrelsen som betalar ut lönegarantin efter mitt beslut och jag hoppas att de agerar snabbt, säger Jakob Callmander.

I slutet av veckan kommer han till ön för att träffa bolagets ägare, vd och de anställda.

– Jag ska träffa dem på plats på Gotland, Men allt är under kontroll och bolaget är väldigt välskött. Jag är inte alls orolig för hur avvecklingen ska ske, säger Jakob Callmander.

Under förra årets tredje kvartal gick ägarna in med ytterligare kapital i bolaget.

– Det gjordes en kapitalinjektion med stora belopp för att rädda upp verksamheten. Men kundunderlaget har sviktat och därför har det inte gått, säger Jakob Callmander.

Lars Andersson, vd för Hill, bekräftar att han själv och den andra ägaren, Patrik Rees, gick in med kapital under det tredje kvartalet.

– Vi vill inte prata om hur mycket pengar vi gick in med. Men vi båda kommer förlora mycket pengar på den här konkursen, säger Lars Andersson.

Konkursförvaltaren ska nu utreda hur stora skulder som bolaget Hillmarketing AB har.

– Det är enormt jobbigt och tråkigt att ha hamnat i den här situationen. Vi ska göra så att våra medarbetare landar på ett bra sätt och nu ska vi framöver försöka blicka framåt, säger Lars Andersson.

Vad består skulderna av?

– Det är leverantörsskulder. Det är skulder som främst kommit under senhösten, säger Lars Andersson.

Daniel Hillström startade byrån 2004 och han är ledsen över att hans byrå nu gått i konkurs. Under den sista tiden hade han inte kvar någon ägarandel i bolaget.

– Det är sorgligt och tråkigt. Men det är en sinnessjukt tuff bransch och man slåss mot väldigt stora byråer. De anställda har gjort ett fantastiskt jobb och verkligen kämpat, all heder och hatten av för dem, säger han.