1600-talsbyggnaden Guldkaggen betraktas av besökare och fastboende på Storsudret som en riktig pärla. Läget nere i Burgsviks hamn, med sandstrand, småbåtshamn och en påkostad nybyggd havsbastu kunde inte vara bättre. Och huset har karaktär.

– Men nu ser det hemskt ut. Det är en skamfläck för hamnen, säger hamnföreningens ordförande, Burgsviksbon Seija Gottleben.

Den gamla dryckeskaggen som hängde vid ingången är borta sedan länge, virket i dörrar och fönster är i dåligt skick, puts och färg flagnar från fasaden och nu är också flera glasrutor krossade.

Artikelbild

| Seija Gottleben i hamnföreningen med planer från Alm Equity som inte blivit av. Nu undrar hon när fastighetsägaren tänker göra något åt Guldkaggens förfall.

– Jag brukar säga till mina vänner att huset gråter, fortsätter Seija Gottleben.

Sedan den tidigare ägaren avlidigt köptes fastigheten hösten 2004 av Fogden 1 AB, ett av de många bolagen i Alm Equity-koncernen, för fem miljoner kronor.

Koncernen, som omsätter över en miljard kronor, äger fastigheter och driver omfattande projekt på många håll i landet. Koncernens vd Joakim Alm är miljardär.

2011 presenterade Alm Equity om- och nybyggnadsplaner för värdshus-fastigheten och intilliggande fastigheter.

Artikelbild

| Värdshus, flott restaurang, reggae-bar. Guldkaggen har genomgått många skeden. Nu står det tomt.

Planerna innefattade bland annat nya bostäder. Styrelsen i Burgsviks hamnförening ställde sig positiv. På Alm Equitys hemsida beskrivs projektet som ”ett bekymmersfritt fritidsboende i direkt anslutning till havet”.

Men planerna har inte förverkligats.

Under några år, med start 2014, drevs en rörelse i lokalerna som var mycket framgångsrik. Några familjer i bolaget Kompiskaggen AB hyrde värdshuset av Alm Equity och startade ett matställe och pub med potatis i alla upptänkliga former som specialitet. De försökte också köpa fastigheten, men priset blev för högt och de flyttade sitt engagemang till Ljugarn i stället. Efter sommarsäsongen 2016 har ingen verksamhet bedrivits i huset.

Seija Gottleben berättar om en lång relation till det gamla värdshuset.

– När jag först kom till Burgsvik drevs det som en ganska exklusiv restaurang och det fanns en väldigt fin festvåning. Men vanligt folk, arbetare från orten, kände sig inte särskilt välkomna, berättar Seija Gottleben.

Strax före jul 2016 såldes värdshusfastigheten och tomt-fastigheterna till Bostadsrättsföreningen Guldkaggen.

Men också den föreningen tillhör Alm Equity-koncernen och Joakim Alm sitter i dess styrelse. Köpeskillingen var nu 9,2 miljoner kronor. Det är alltså numera Brf Guldkaggen som har lagfarten och därmed ansvaret för fastigheten.

Gotlands Tidningar har, i god tid, ställt ett antal frågor till Joakim Alm och Louise Eklund, som är projektledare för Guldkaggen på Alm Equity. Vi skrev att åsynen av Guldkaggen i dag inte är vacker, att ett flertal fönster är trasiga och att fasaden ger ett anskrämligt intryck. Vi påpekade att förfallet pågått en längre tid och frågade bland annat vad man tänker göra åt underhållet, om man har någon tillsyn av lokalerna och om man riskerar förelägganden från byggnadsnämnden.

Men Alm Equity har undvikit att svara på flertalet frågor om det egna ansvaret och framtida planer. I stället nöjer man sig med att reagera på uppgifterna om trasiga rutor:

– Har huset vandaliserats? Då får vi polisanmäla, säger Joakim Alm på telefon.

Och lite senare kom ett mejl från Louise Eklund, där hon skriver: ”Det var mycket tråkigt att höra att någon vandaliserat Guldkaggen under vintern. Stort tack för den informationen! Vi kommer omgående se till att städa upp efter denna tråkiga incident och polisanmäla händelsen.”