Inspiration Gotland är ett regionägt bolag som bland annat jobbar aktivt med att få folk att flytta till ön. Just nu har man drygt 800 namn i sin intressedatabas. Det handlar om familjer och enskilda som vill prova på och bo här.

– Det är personer i olika stadier, bärätter Sara Cederlund som är projektledare på Inspiration Gotlands infyttarbyrå.

– För några har det precis såtts ett litet frö om att flytta till Gotland, andra har bestämt sig och vill hit så snart som möjligt.

Det som i dagsläget sätter stopp för mångas drömmar om att bosätta sig på Gotland - är bostadsbristen.

– Ja det är den största utmaningen. Många vågar inte ta klivet innan bostadsfrågan är löst. Just nu har vi många tio månaders kontrakt på bostäder. Men många vill ha en mer långsiktig lösning om de ska flytta. Det är låg arbetslöshet på ön och just nu byggs det väldigt många nya bostäder men det tar ju tid innan allt står färdigt.

Inflyttarbyrån arbetar inte bara aktivt med att få folk att flytta hit. Det är också en viktig uppgift att få de som faktiskt flyttat hit att känna sig välkomna och hemma. Varje månad anordnar man därför inflyttarträffar. Det kan handla om att man gör en utflykt eller träffas och äter.

– Man kan ju ha fått världens bästa jobb och bostad här på ön. Men det är minst lika viktigt med den sociala biten. Att man får ett nytt nätverk av människor och hittar nya vänner. På våra träffar är gotlänningar också välkomna så att alla kan knyta kontakter med varandra.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.