På Gotland ges yrkesinriktningen på Wisbygymnasiets Bygg- och anläggningsprogrammet. I år går två elever det tredje och sista året, men bara en av dem valde att skicka in sitt tävlingsbidrag till SM:et. Han heter Joar Ronsten, 18 år från Visby. Tidigare i veckan genomförde han uppgiften som nu har skickats till juryn.

– Det var inte riktigt sådant som jag gör till vardags, men jag tror att det gick bra, säger Joar om den lådkonstruktion som samtliga tävlande skulle tillverka under maximalt sex timmar på en och samma dag.

Från och med årskurs två väljer byggeleverna inriktning. För den som väljer plåtslageri innebär de sista åren att man går en lärlingsutbildning.

Joar tillbringar fyra av fem veckodagar på Gardells plåtslageri i Visby, en arbetsplats som han lärt känna väl vid det här laget.

– Jag var här på min första praktik redan i åttan. Sen har det fortsatt med sommarjobb, säger Joar.

– Jag är som vilken plåtslagare som helst här och jobbar med samma saker som de andra, fortsätter han.

Och efter gymnasietiden är det här han kommer att fortsätta sitt yrkesliv.

– Jag trivs här och med arbetskamraterna.

Att tävla i SM för unga plåtslagare är en bra merit inom branschen. För Joar är det kanske på hemmaplan som en SM-medalj spelar störst roll, trots allt:

– Många på mitt jobb har ju gått samma utbildning och försökt komma med på SM. Om man skulle slå dem så är det ju kul, säger han.

SM för unga plåtslagare genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Om tre veckor, 15 februari, tillkännages vilka av de sex unga plåtslagarna ska göra upp om medaljerna under finaldagen 29 mars i Katrineholm. Om gotländske Joar Ronsten blir en av finalisterna måste hans arbetsprov verkligen sticka ut då totalt cirka 140 elever från hela landet är med i uttagningen.