Handfallna står vi inför livets slutskede

Vård2021-06-09 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Livets slutskede är nog så viktigt som livets början. Fortfarande döljer vi utgångens alla olika aspekter. Barnafödande är viktigt till och med i Kina som lämnat engångsregeln och nu tillåter tre barn att födas. På barnavårdscentraler finns allt att lära om barns tillkomst, men var finns kunskapen för oss vanliga dödliga om kroppens försvagning och tillbakagång. Det första skriet känner vi till men inte den sista utandningen. 

De borgerliga styrande slår sig för brösten och ropar ut sitt långsiktiga ansvar för våra äldre och planerar anpassade boenden.

Ålderdom är inte bara särskilda boenden. Ålderdom är svaghet, god näringsrik mat, kroppar som behöver rörelse, omhändertagande, kärlek och hemsjukvård. Under pandemin har ordet kärlek och kramar ständigt ropats ut. Hur brukar man dessa ord i politiken och bryter ner dem till slutskedets verklighet.

Kommer Rolf Öström (m), socialnämndens ordförande, och drivande i åldringsfrågor att skapa palliativ vård och vårdplatser innan sin egen bortgång i framtiden. För den kommer framtiden med allas vår bortgång. Det saknas sedan länge på ön klart och uttalat ansvar för livets slutskede. 

Öström skriver under på att bättre levnadsvanor behövs och högre kvalitet på sjukvård, samtidigt som han går i bräschen för att dra ner på personal på äldreboende.  Det är det som kallas känsla och människokärlek. Och antar jag liberalismen. 

Jag är gammal, äldre, åldring och ålderstigen. Hur skall jag få vetskap om vad som finns i vården för oss när vi slussas omkring utan vetskap om olika sorters sjukvård. Två ord har jag lärt de sista åren och det är Akuten och vårdscentral. Det säger inget om hur vård i livets slutskede är uppbyggt. Vad jag som gamling bör veta, liksom en gravid kvinna genast får veta om livets början. Sjukhuset ropar ut mer hemtjänst, mer hemtjänst men vad innehåller hemtjänst och vilka grundläggande rättigheter har jag som medborgare? Har jag rätt att få hjälp med allt som växer på ålderns höst naglar, skägg och andra buskar för att ta ett exempel? Eller är det bara torka baken, duscha och klä på som gäller? Vad är åldringsvård och vad är socialvård? Är det någon skillnad. Alla har vi blivit brukare.

Och ordet brukare kan man kräkas på. Varför är hemsjukvården så osynlig, innan den träder in i ens tillvaro? Det är dags att synliggöra döden och det långsamma livet inför döden. Länge nog har utgången ur livet osynliggjorts. Vi tassar fortfarande men framförallt låtsas att den inte kostar något, vare sig för region eller den som är på väg ut ur livet. Ung eller gammal.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.