Entreprenörer ser ofta möjligheter där andra ser hinder

Strandbord Pigge Werkelin ny verksamhet

Strandbord Pigge Werkelin ny verksamhet

Foto: Monica Möller Werkelin

Turism & besöksnäring2023-07-17 09:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genmäle

Vi vill förtydliga Erik Franssons ledare 13/7 och vad strandbord.se gör för Gotland och varför vi fler behöver utmana regelverken. Alla på ön inklusive Länsstyrelsen och Region Gotland är överens om att Gotland skall vara norra Europas mest hållbara och attraktiva resmål. Samtidigt så skall tjänstemän se till att regler följs! Tack vare strandbord finns nu ett hållbart sätt att leva upp till ytterligare en del av detta där även tjänstemännen kan se en möjlighet att vi lever upp till öns visioner trotts fyrkantiga regler.

Solnedgångarna från Gotlands västkust håller högsta världsklass med sin obrutna horisont vilket det flesta besökare drömmer om att få uppleva med mat och dryck. Tyvärr går det inte att uppleva på speciellt många platser då strandskydd, bygglov, alkoholtillstånd, regler för gotlandskusten med mera gör det väldigt komplicerat att få till serveringar i denna miljö. 

En mysig middag vid havet för ett par med två flaskor vin kostar mellan 800–1500 kronor per person, om man hittar ett ledigt bord. Vårt koncept bygger på att vi hyr ut möbler som vi ställer ut inför besöket och plockar undan efter besöket. Besökarna tar med egen mat och dryck på det sätt som passar kunden. 

Idén är rakt igenom hållbara och använder inga engångs produkter och vi håller stranden öppen när ingen är där. Vi vänder oss främst till de som inte har tillgång till möbler eller inte kan, vill eller orkar bära grejer. Vi har till exempel besökare och många äldre samt människor med olika funktionsvariationer som vill ha denna tjänst. Våra kunder ser möjligheten att få inta en middag strandnära till en kostnad som ofta är mer 50 procent lägre än för ett vanligt restaurang besök i samma läge.

Det är fritt för vem som helst att ta med sig ett dukat bord med is och kylväskor till stranden eller man kan köpa tjänsten av oss för 200 kronor per person. Besökaren kan grilla sin medhavda köttbit på vår grill eller välja att hämta mat på matmarknaden där det alltid finns mat för 100 kr i varje lands Foodtruck. 

Man kan även beställa från många av Visbys restauranger då kommer foodora.se och levererar vid bordet. På just Norderstrand så kan man även ta med eget vin eller öl vilket gör att detta besök blir betydligt billigare än ett besök på en restaurang i samma läge. Vi tror att fler kommer ut och får njuta av unika miljöer vid stranden samtidigt som det blir totalt fler restaurangbesök tack vare detta. 

Erik Fransson ställer sig frågande till om det är så enkelt som det låter. Vi entreprenörer brukar säga att det är det enkla som är det svåra. Och byråkrater brukar kunna konsten att krångla till de enklaste vilket borde vara rätt svår. Hoppas på många efterföljare 2024. 

Pigge Werkelin, Eva Werkelin och Mattias Andersson

Gotlands Folkblad

Artikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.