En besöksavgift skulle göra skillnad för Gotland

Besöksnäringen är viktig för Gotland. Med en besöksavgift kan servicen förbättras för både besökare som fast boende.

Besöksnäringen är viktig för Gotland. Med en besöksavgift kan servicen förbättras för både besökare som fast boende.

Foto: Nils Stahle

Turism & besöksnäring2024-09-07 06:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Debatten om besöksnäringen är viktig. På Gotland har vi två näringar som är extra viktiga för Gotland - besöksnäringen och lantbruket. Två basnäringar som Erik Öhrn stadfäste på fredagens frukost kring hållbar besöksnäring arrangerat av Gotlands förenade besöksnäring. Näringar som man egentligen inte väljer utan som kommer av våra unika förutsättningar. 

Båda har betytt mycket över tid och kommer fortsätta göra det. Dessutom bidrar den gröna näringen och turismen till varandra. 

Besöksnäringen bidrar till oss på så många sätt! Vi har en levande landsbygd och ett levande Visby året runt med ett utbud vi annars inte skulle ha. Vi har ett starkt näringsliv, låg arbetslöshet och våra unga får sommarjobb. Det är bra. 

Samtidigt finns det baksidor med besöksnäring och attraktivitet som vi inte får ducka för. Som regionalt utvecklingsansvariga måste vi i den gotländska politiken se, diskutera och söka lösningar. Lösningar behövs på nationell nivå. Därför har jag under sommaren drivit på samtalet i media och andra kommunföreträdare har hängt på. Bra. 

Nu utreds till exempel finansieringen framåt för hemtjänst i sin sommarbostad, i dag en rättighet och som bekostas av kommunen där sommarhuset ligger. Hos oss - av gotlänningarna.

Det är fakta att våra kostnader ökar på sommaren när vi samtidigt har semestertider och svårt att tillsätta tjänster. Vi skalar upp när vi skulle behöva göra tvärtom. Region Gotland bemannar upp inom många områden samtidigt som vinsterna från ökad omsättning landar i företag och bolag och bolagsskatten går till staten. Ökad service och kostnader betalas således av gotlänningarna. 

Här skulle en besöksavgift göra skillnad. Det kallas slarvigt för turistskatt, vilket är missvisande, och avvisas då utan eftertanke av många. Sverige, Norge, Danmark, Finland och de baltiska länderna är ensamma i Europa om att inte ta ut någon form av besöksavgift. 

Om 1 miljon besökare betalar 100 kr blir det 100 miljoner till Gotland. Avgiften bör sedan gynna såväl Gotland, gotlänningar och besökare. Det skulle kunna vara genom offentliga toaletter, renhållning, vandringsleder, kollektivtrafik, vägar, strandstädning, service, underhåll av vägar och besöksplatser och så vidare. 

På så vis gynnas både platsen, gotlänningar och besökare samtidigt som det minskar trycket på Region Gotlands kostnader. En win win. Inte ett hot eller straff utan en möjlighet Sverige inte tagit.

Här önskar jag samtal som tar oss vidare. Jag önskar att Gotland kan samverka och gå före i att föreslå lösningar som svarar på utmaningarna och bidrar till minskad polarisering. Här behöver vi trycka på nationell nivå för i dag får vi inte själva bestämma att ta ut sådan avgift. Nationella beslut behövs. 

En annan baksida med attraktivitet är priset på bostäder. Här riskerar vi att de med stort kapital köper upp både hus och lägenheter och använder själva viss tid av året och/eller hyr ut dyrt. Gotlänningar eller framtidens medarbetare har inte råd att bosätta sig och tillgången till bostäder året runt begränsas. 

Det är ett reellt hot för vår befolkningsutveckling. Här har de andra nordiska länderna kommit längre och olika form av exempelvis boplikt finns. Attraktiva platser delar problemet och Sverige ligger efter. Här föreslår jag nationell utredning för att hitta fram till en svensk modell.

Meit Fohlin (S)

Regionstyrelsens ordförande

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.