Det är ohållbart att vara både kommun och region

Region Gotland är i dag både kommun och region. Något krönikören anser vara ohållbart i längden.

Region Gotland är i dag både kommun och region. Något krönikören anser vara ohållbart i längden.

Foto: Emil Lundberg

Regions- & landstingsfrågor2025-03-14 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Lyssna på Godmorgon Världen från söndagen 9 mars, 50,17 in i programmet. Där diskuteras huruvida det är rimligt att Sollefteå kommun går in och medfinansierar Sollefteå sjukhus när regionen vill lägga ner. 

Argument som kommer är nej, det är inte förenligt med kommunallagen och kommunerna har sina uppdrag med skolor och äldreomsorg. Grunden är kostnadsutvecklingen i vården. 

En utredning finns på bordet nu kring vårdens organisation för framtiden. Där kommer en slutsats bli att flera regioner behöver bli större för att få större befolkningsunderlag som tillsammans kan dela på kostnader. Region Gotland är i särklass minst och samtidigt landets enda ö-region. 

Vi vet att det är en ohållbar lösning vi en gång fick - det här att vara en kommun och region i ett och samma. 

Alla märker av det tuffa ekonomiska läget vi är i. Efter att ha jobbat med effektiviseringar varje år sedan 2017 gör att det nu snarare blir konkreta besparingar vi ger oss på när vi lägger tryck om en procent. 

Det finns inga enkla drag längre. Allt känns. Det beror på något. 

Det beror på att vi som enda kommun i landet också är en region och har ansvaret för sjukvården. 

Dessutom en sjukvård som är överdimensionerad på grund av att vi är en ö. Risken att alltid bli isolerad och avsaknaden av väg till annan vård kräver akutsjukvård och förlossning och med det kommer viss vård. Vård för dyr för 61 000 invånare. Allt det där vet vi. 

I onsdags såg vi återigen att på ekonomin framåt för tio år. Nytt är att vi också tittat på ekonomin uppdelad på kommun och region. Uppdrag att utreda det gav vi förra året. Det vi ser är precis det jag visste att vi skulle se. 

Om vi bara vore en kommun, med beskattning i nivå med i dag, skulle vi ha goda resultat med överskott på två till fyra procent, varje år. Regiondelen skulle gå många hundra miljoner back varje år utan kommundelen. Kommundelen finansierar alltså i praktiken regiondelen och sjukvården. Som sagt - det var för mig inget nytt. 

Det finns andra lösningar och jag är beredd att våga prata om dom och jobba för förändring. Jag och vi i majoriteten har redan börjat och vi kommer fortsätta. Mitt arbete för andra möjliga lösningar kommer ta fart i och med att vi nu äntligen har tagit fram siffror på det. Fakta och underlag är avgörande när man strävar mot förändring. 

Jag älskar gotländsk sjukvård. Vi har bäst tillgång och korta köer. Den ska fortsätta vara stark och finnas nära oss när vi behöver. 

Men vi kan inte fortsätta ta resurser från barnen och de äldre för att klara den här speciallösningen - den vi är helt ensamma om - att vara en kommun som finansierar sjukvård. 

Meit Fohlin (S)

Regionstyrelsens ordförande

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.