Krönika
Det verkar vara stört omöjligt, i detta ekonomiskt starka och högteknologiska land, att få till bostäder som människor har råd med. Så nu ska källarförråd och vindar bli våra nya boplatser.
Ni tror att jag skojar, men då har ni inte läst Boverkets nya regler som ska träda i kraft 1 juli 2025.
Kraven på dagsljus, solljus och fönster i alla rum, samt en minsta rumshöjd på 2,4 meter ska tas bort.
Visserligen visar all forskning att behovet av dagsljus är viktigt för hälsan och att elljus inte kan ersätta dagsljus.
Men hos Boverket, regeringens expertmyndighet, har fakta en undanskymd roll. För vem behöver fönster, gardiner, blommor och sådant tjafs?
Den till regeringen närstående tankesmedjan Timbro går ett steg längre och tycker att kök är ”en rest från en svunnen tid”. För pengarna vi tjänar in på att inte ha kök kan vi ”köpa två restauranglagade mål mat om dagen, varje dag, året om”, har de räknat ut.
Tar man dessutom ”bort krav på att alla nybyggda badrum måste vara handikappanpassade blir det billigare att bygga bostäder”, skriver de.
Något måste offras och för Timbro är det självklart, människor med en funktionsnedsättning behöver väl inte ha tillgång till badrum i tid och otid.
Tänk att vi nådens år 2024 måste slåss för dagsljus och fönster i våra bostäder.
Inredningstidningarna får nya utmaningar, hur stajlar man och skapar hemkänsla i trånga utrymmen utan ljusinsläpp?
Sveriges arkitekter har svårt för Boverkets förslag.
”Vi avstyrker hela arbetet med den nya regelmodellen då de föreslagna reglerna kommer leda till obekvämare, mörkare och sämre byggda bostäder där människors hälsa underställs kortsiktiga ekonomiska överväganden”.
Folkhälsomyndigheten instämmer medan Timbro tycker att arkitekterna och Folkhälsomyndigheten är ute och cyklar.
”Att tillåta bostäder utan fönster och med lågt i tak gör att betydligt fler kan få bo billigare och bättre. Med slopade krav kommer källare och vindar att kunna byggas om till bostadsyta, i stället för att som i dag användas till förrådsutrymmen. Det möjliggör för tusentals bostäder, som på grund av något lägre kvalitet kommer att vara billigare än de som finns idag”.
Genom att komma till rätta med den trångboddhet och de dåliga bostäder som fanns under början av 1900-talet har vi byggt den svenska välfärden.
I dag breder trångboddheten ut sig igen och underhållet blir är alltmer eftersatt.
Men säg det som inte kan bli sämre.
Välkommen till regeringens nya giv - en politik för dig som vill uppleva Fattigsverige 2.0