Krönika
Den Sverigedemokratiskt ledda regeringen Kristersson har snart nått botten när det gäller utnämningar.
Utnämningen av Henrik Landerholm till säkerhetsrådgivare visade sig vara en total flopp. Hans slarv men även behov av makt kännetecknade hans period. Han avlövade dessutom Utrikesdepartementet och fick en konflikt med UD som ledde till att före utrikesministern Tobias Billström avgick abrupt.
När Ulf Kristersson sedan utsåg Tobias Thyberg så kastade han honom under bussen efter 12 timmar eftersom han inte redovisat komprometterande bilder på Grindr. Tobias Thybergs karriär är nu slagen i spillror och Kristersson slår ifrån sig och skyller på just Tobias Thyberg. Inte att Regeringskansliet och han själv brustit.
I samma veva misstänkts två UD-diplomater för brott och ingen vet riktigt vad som hänt.
Samtidigt så utsågs den avsatte landshövdingen Anna Kinberg Batra till speciell utredare av specifika frågor på länsstyrelserna. Det finns säkert behov att syna Länsstyrelserna men att utse Anna Kinberg Batra som bevisligen inte hade en aning om hur en länsstyrelse fungerar är ett av många självmål som Ulf Kristersson gjort och som ifrågasatt hans omdöme.
Var i förra veckan på ett möte om ensamhet, där en av föredragshållarna uttryckte glädje över att regeringen satsar 300 mnkr för att motverka ensamhet. Min spontana tanke var att det vore bättre att satsa pengar på föreningslivet i stället för att dra ner på anslagen. Föreningslivet är bästa garanten för att motverka ensamhet, men då måste man ju satsa på något som Socialdemokraterna byggt upp.
Regering går nu fram med förslaget att medlemmar i facket måste godkänna ekonomiskt bidrag till det socialdemokratiska partiet. Då borde alla aktieägare också godkänna att företagen bidrar till den moderata partikassan.
Mark- och miljödomstolen ger klartecken för Heidelbergs stenbrytning på Gotland i 30 år. I mitt politiska liv på Gotland har jag levt länge med den frågan och osäkerheten har hela tiden varit stor kring frågan om grundvattnet och Tingstäde träsk som försörjer stora dela av Gotland med dricksvatten.
På ett informationsmöte på 1980-talet när kommunfullmäktiges ledamöter var på studiebesök i Slite svarade en av dåvarande cheferna, att det är långt till Visby, på frågan hur länge fabriken kan bryta kalksten. Den chefen hade noll kunskap om att Tingstäde träsk ligger mellan Slite och Visby och dess betydelse. Hoppas nu att Heidelbergs föreslagna åtgärder skyddar grundvatten och ekosystem.
Björn Jansson (S)
Fd Regionråd på Gotland