Krönika
Jag är uppfylld av demokrati! Det är en fantastisk känsla att få vara i. Det känns också särskilt viktigt då vi befinner oss i tider som oroar där antalet demokratier i världen blir färre.
Onsdag 28/5 till söndag 1/6 var jag och många Socialdemokrater från hela landet i Göteborg för Socialdemokraternas 42:a partikongress. Där skulle vi fatta beslut om 4 000 motioner med över 10 000 att-satser och om ett nytt partiprogram som både ska leda till en ny riktning för Sverige och staka ut riktningen inför valet 2026.
Vi från Gotland var med våra tre ombud den minsta delegationen och är man minst behöver man också arbeta hårdast. Med våra tre ombud krävs förberedelser och prioriteringar.
Kongressens stora jobb görs i temagrupper kring partiets riktlinjer, där avgörs både detaljer och den stora övergripande politiken. Vi gotlänningar prioriterade det som kommer vara mest avgörande för Gotland och gotlänningar och arbetade hårt, drev på och tog plats kring det.
Jag är så stolt över vår delegation där det för Oscar Lindster och Mira Nilsson var första gången de var med på en S-kongress.
Vårt mål var att fler än vi från Gotland skulle prata om och förstå att ö-politik är ett begrepp, även kommuner och regioner med öar måste stå upp för öarna. Det är i dag en vit fläck i regional- och landsbygdspolitik som inte täcker upp för öarnas särskilda utmaningar.
Så blev det också! Många andra var i talarstolen och tog strid. Kongressens sista votering och rösträkning handlade att verka för införande av ö-politik. Många ropade högt ja för oss, många visste redan öars särskilda utmaningar och ingen har missat öarnas kamp i år! Att just ta strid för ö-politik var viktigt för det är nomenklaturen på EU-nivå och ett begrepp som kräver innehåll.
Vi var väldigt nära men inte helt där.
Om fyra år så är vi där och till dess är vi nöjda med och ser fram emot att vi fick igenom följande:
Under avsnittet ”Vi ska leva och bo bra i hela landet”:
- Vi måste stärka lokalsamhällen och motverka “vita fläckar” vad gäller tillgången till arbete och samhällets service. Landsbygds- och glesbygdsutmaningar finns i hela landet, även i storstadsregionerna och i våra ö-kommuner. Vi vill också stärka det som ger en särskild livskvalitet och frihet för familjerna på landsbygden.
- Vi vill se ett landsbygdspaket som omfattar hela landet, inklusive öar och skärgårdar. Detta ska utgå från en samlad regionalpolitik där stärkt infrastruktur, kommunikation, service och näringspolitik bidrar till en bättre balans i hela landet.
Under avsnittet ”Fler framgångsrika företag och en ekonomisk politik för vanligt folk”:
- En utbyggd och väl fungerande infrastruktur på gles- och landsbygd, öar och städer håller Sverige samman, knyter regioner närmare varandra, bidrar till större arbetsmarknadsregioner, stads- och landsbygdsutveckling, bostadsbyggande och den gröna omställningen. En robust infrastruktur är också avgörande ur ett totalförsvarsperspektiv.
Vi är oerhört stolta att vårt hårda arbete har gett resultat och att vi får åka hem från kongressen med en socialdemokratisk ö-politik. Det är ett steg på vägen till ett mer jämlikt Sverige där hela landet ska leva. #stoltheten
Meit Fohlin (S)
Regionstyrelsens ordförande