Krönika
Ett citat från Harry Martinsons dikt Utan ett spår (1935) som ofta används för att ironisera över svensk självgodhet – vår tendens att romantisera det egna, att förälska oss i vår egen särart – ibland på bekostnad av verkligheten.
Tidöpartierna driver dock inte med krusbären – de är förälskade i vår påstådda särart och drömmer om en tid som aldrig funnits, där dörrar stod olåsta, alla var trygga, barnen snälla, ingen sköts ihjäl och inga äldre rånades.
Den svenska särarten sägs vila på våra värderingar – så enastående att alla borde ta efter dem. Men vad som gör dem unika är oklart.
Hederlighet, skötsamhet och jämställdhet är grundläggande värden i de flesta länder, fast inte under krig och konflikter, då kastas alla värderingar över bord.
Med jämställdheten är det uselt ställt på många håll i världen.
Vi har framgångsrikt kämpat oss bort från tider när barnaga var tillåten, abort förbjuden, våldtäkt inom äktenskapet accepterat och när kvinnor saknade rösträtt.
Men fortfarande behöver vi lagar som skyddar kvinnor mot våld och diskriminering, och vi har en bit kvar innan begreppet kvinnohat har försvunnit
Kraven på de som kommer hit eller som redan etablerat sig här ska skärpas.
Bristande vandel, beteenden som anses olämpliga eller störande för samhället, är förbehållet ”riktiga svenskar”, för andra är det skäl för att neka eller återkalla uppehållstillstånd.
Vi är i full färd med att skapa olika måttstockar för olika grupper i samhället.
Och så till den ständigt aktuella frågan om tullar- fast inte Trumps handelstullar - det är mycket som fraktas över landsgränserna exempelvis idéer, erfarenheter och kunskaper.
Om det gick att ”tullbelägga idéer” som importeras från andra länder skulle vi se en enorm obalans, asymmetrisk policyimport. Det vore nåt för Trump att bita i.
Här hemma vill Kristersson bland mycket annat importera hårda straff från Danmark, men ingen vill importera svensk skolpolitik – inte ens svenskarna själva vill ha den.
Donald Trump däremot, den friska fläkten från väster enligt Jimmie Åkesson, har i samband med att han undertecknade en exekutiv order för att avveckla det federala utbildningsdepartementet uttryckt beundran för vårt skolsystem.
Idéimport från Finland vore en bra grej. De har inte bara världens lyckligaste folk, utan har också en fungerande skola.
När Sverige reformerade sin skola med marknadslogik och valfrihet, valde Finland att behålla en sammanhållen modell.
Det är farligt att romantisera sina egna krusbär – särskilt när det börjar växa mögel på dem.