Låt Europa bli demokratins bastion

När USA blivit vad det nu är med Trump som president är det av största vikt att Europa tar ledningen och blir demokratins tyngsta bastion, anser krönikören. 
Bilden: EU-ländernas flaggor - och även Ukrainas - fladdrar utanför EU-parlamentet i Strasbourg.

När USA blivit vad det nu är med Trump som president är det av största vikt att Europa tar ledningen och blir demokratins tyngsta bastion, anser krönikören. Bilden: EU-ländernas flaggor - och även Ukrainas - fladdrar utanför EU-parlamentet i Strasbourg.

Foto: Wiktor Nummelin / TT

Politiska utvecklingen2025-02-28 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Iran, Nordkorea, Kina, Ryssland och USA. 

 En kombination av stater jag nog aldrig trodde mig få se rösta enhälligt i FN när det kommer till frågor om suveränitet, en regelbaserad världsordning och erkända staters rätt till territoriell integritet. 

Men i veckan röstade dessa samt ett antal ytterligare stater av tvivelaktig demokratisk standard tillsammans för att vägra erkänna det oomtvistade faktum att Ryssland är angripare av Ukraina. 

Detta tillsammans med resterande del av Trumps start av sitt presidentskap ritar om världskartan i realtid framför våra ögon. Den transatlantiska länken som starkt hållit samman en stor del av världens demokratier byggda på rättsstatens principer, mänskliga rättigheter och respekt för människovärdet liknar alltmer en av de många trasiga kablar på Östersjöns botten. 

Vad det innebär för Europa återstår att se men vi kan inte vänta på att agera. Det krävs nu ett fördjupat och ökat samarbete inom EU och med länder i närområdet. Frågor om konkurrenskraft, fördjupat försvarssamarbete och beredskap behöver upp på agendan snabbt och det finns inget utrymme för den svenska traditionellt snåla hållningen till gemensamma satsningar. 

Sverige står ensamt i ett hörn i EU och förvandlas till en alltmer perifer kraft. Finland och Danmark har båda svängt i frågan om gemensamma lån för att klara de utmaningar vi står inför. Vi behöver generellt bli mycket mer proaktiva i vårt engagemang i den Europeiska Unionen men när det kommer till det akuta läge som nu uppstått kan vi inte vila på hanen. 

Situationen rör inte enbart det ryska hotet utan också Trump och Musks nedmontering av USAID riskerar få stora konsekvenser för Europa. USA var världens största biståndsgivare och hade ett långvarigt engagemang för fattigdomsbekämpning, epidemikontroll och demokrati i stora delar av Afrika. 

Det vakuum som nu uppstår spelar Ryssland och Kina rätt i händerna och ett ökat inflytande där från dessa stater riskerar att öka instabiliteten i medelhavsområdet men med konsekvenser för hela Europa. Flyktingströmmar, minskad handel, pandemier och geopolitisk instabilitet riskerar att försätta EU i en situation där man behöver hantera både den östra och södra delen av unionen samtidigt med en ökad press på såväl medlemsstater som union som följd. 

Låt Europa bli demokratins bastion i världen. Vi behöver alla möta de hot som nu tornar upp sig och slå vakt om de värden som på allvar är viktiga. De auktoritära oligarkier som nu växer sig starka har bara girigheten för ögonen. 

För Trump förefaller världen vara en gigantisk köttbit som han måste äta upp. För oss andra måste den vårt hem där vi alla ska ha möjlighet att leva i fred, frihet och välstånd. Det måste vi nu stå upp för varje dag.

Filip Reinhag (S)

Regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.