Krönika
Efter år av uppsving med ökad befolkningsutveckling ser framtiden trots allt annat än ljus ut. Främst är det sjukvården som dignar under bördan. Med en regering som tydligen vill att regionerna skall genomgå stålbad av besparingar inom sjukvården är det ingen idé att prata om ett nytt sjukhus i Visby. Om ö-faktorn slopas blir det nog spiken i kistan.
Det verkar som om regeringen vill att sjukvården på Gotland skall slås samman med sjukvården i Stockholm och därmed blir Visby lasarett ett sjukhus med färre specialiteter? Det måste knaka i samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna på Gotland med uteblivna statsbidrag och slopad Ö-faktor.
Moderaternas riksdagsledamot Jesper Skalberg Karlsson försvarar dessutom åderlåtningen av gotländsk sjukvård med sänkt flygskatt, sänkta biljettpriser på färjan, ny elkabel och reservhamn i Kappelshamn.
Nedläggning av Brommaflyget påverkar också Gotland negativt. Det är bekvämt att resa till Bromma och hamna mitt i stan. Att flyga till Arlanda tar 45 minuter sedan tar det 30 minuter innan man kom ut ur byggnaden. Gotland blir styvmoderligt behandlat av Swedavias Arlanda. Som Stockholmare ser jag Bromma som ett fantastiskt utvecklingsområde för bostäder och näringsliv och jag förstår politiker som vill ha bort en flygplats som bromsar utvecklingen.
Nästa år i juni skall Hansedagarna i Visby genomföras. Jag som var med 1998 vet vilken organisation som krävs och behovet av folk med erfarenhet för att ro det i land.
Det är få som har erfarenhet av att genomföra Hansedagar och den som varit i smeten under mer än 30 år är Inger Harlevi. Hon har varit en central gestalt varje år under alla Hansedagar som genomförts. Tyvärr ser det ut som att de som skall ansvara för Hansedagarna i Visby nästa år inte vill nyttja hennes kunskap och erfarenhet. Oerhört trist!
Tillbringade lördagen i Göteborg för att se Frölundas premiärmatch i SHL mot Leksand. Härlig seger! Nu på lördag åker jag till Gävle för att se Frölunda mot Brynäs. Två timmar med Mälartåg som tar mig till olika hockeymetropoler i mälardalen, som Gävle, Linköping och Örebro. Saknar dock Djurgården som gjorde att jag fick se två matcher på hemmaplan varje år.
Politikerna har vägrat inse bristen på ishockeyhallar vilket gjort att Stockholm som haft tre lag i högsta serien numera inte har något lag. När det gäller fotbollsplaner så är det det motsatta. Gott om träningsplaner gör att Stockholm har fyra lag i fotbollsallsvenskan. Politik spelar roll!
Björn Jansson (S)
Före detta regionråd