Gängkriminella jublade över avregleringarna

Avregleringarna har blivit en oväntad guldgruva för gängkriminella att tvätta sina pengar i, skriver krönikören.

Avregleringarna har blivit en oväntad guldgruva för gängkriminella att tvätta sina pengar i, skriver krönikören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2025-03-28 12:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Det har länge skojats om att när fängelserna säljs ut kommer de att tas över av kriminella ledare och så att säga, styr sig själva. Faktum är att det nästan är sant. Gängkriminella har nästlat sig in i avreglerade branscher. Det var en oväntad guldgruva för dem att tvätta sina pengar i, förutom att de på vårdhem kunnat rekrytera nya adepter. För, som Leif GW Persson sa i SVT förra veckan, så behöver svarta pengar tvättas vita i legala verksamheter.

Givetvis har det också hänt att kriminella nästlat sig in hos kommunal verksamhet också, men där är det svårare att agera ostört.

Liberalerna har sent omsider vaknat ur sin privatiseringsdröm och insett detta. Nu kräver man en starkare stat och att det offentliga ska ta tillbaka vissa delar av det man överlämnat till privata utförare. Frågan är om det är för sent när man ligger på mellan 2–3 procent i opinionsmätningarna. 

Matbojkotten har fått stort genomslag hos befolkningen. Med all rätt, för i dag är det dyrt att handla mat. Ekonomifakta har granskat matpriserna från 2019 och framåt och visst har maten blivit dyrare än snittet för varor. 

Men så ser det ut i hela Europa och mycket av ökningen beror på inflation, högre råvarupriser, energi och transportkostnader plus en försvagad krona. När det väl kommer till den lokala Coop eller ICA-butiken är priset redan högt. 

Visst kan man kritisera vissa ägares stora vinstuttag, men överlag tror jag inte att, speciellt det konsumentägda Coop, tar ut några övervinster. Kritiken ska riktas mot att det i dag finns ett fåtal stora kedjor, som dominerar handeln. Men också mot regeringen som verkar stå handfallen och bara tänker skattesänkningar och ROT-avdrag.

Kryssningskajen i Visby får nu också intern kritik. Regionen vill säga upp avtalet med CMP. Kostnaderna för bland annat infrastruktur runt hamnen kostar för mycket. Intäkterna täcker inte utgifterna och regionen vill få mer pengar från kryssningstrafiken. Man kan nog här läsa den omdiskuterade gångbron över Färjeleden som främsta argument.

Sent ska syndaren vakna, måste jag säga. När beslutet togs var de ansvariga lätt förblindade över alla nya kryssningsgäster som skulle handla för massor av pengar i främst Visby. Resten av Gotland skulle också få sin del via bussresor, sa man då.

Med facit i hand har man sett att kryssningsgästerna konsumerar mindre än man räknat med och kryssningsbussar ut på landet har vi knappt sett skymten av. Liksom de pengarna.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.