Mer peng till pang än till peang

Medan försvarets budget utökas med många miljarder har sjukvården det tufft. Eller som krönikören uttrycker det: Mer peng till pang än till peang.

Medan försvarets budget utökas med många miljarder har sjukvården det tufft. Eller som krönikören uttrycker det: Mer peng till pang än till peang.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2024-02-21 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Efter att ha tillbringat några dagar på lasarettet fick jag tillfälle att på plats se hur sjukvården fungerar. I stort fungerar allt bra med främst kunnig personal som bryr sig om patienterna. Men det gick inte att undgå att se att deras mätinstrument är undermåliga. Ideligen fick de springa runt och låna av varandra då deras egna inte fungerade som de skulle. Frustrerande jobbigt för alla.

Samma dag jag skrevs ut braskade rubrikerna om stort sjukvårdsunderskott och att det nu måste hårdsparas. Men det skulle inte gå ut över vården sades det. Jag kan meddela att det har det redan gjort. Hur illa ska det bli?

Medan det tycks finnas hur mycket pengar som helst till krigsmakten när Putin börjar skramla, går sjukvården på knäna utan att få de tillskott som politiker allt som oftast lovar. Nu senast regeringen, som Erik Fransson skrev om den 14/2. Men var är de pengarna?

Den SD-styrda regeringen är på god väg att genomföra SD:s våta dröm att inrätta visitationszoner. Regeringen säger att man har sett på hur bra resultat det har gett i Danmark. Och visst har skjutningarna minskat där. Vad regeringen glömde, medvetet eller ej, är att det bara var en av flera åtgärder som gjordes. Socialvård och kommuner har varit mycket involverade med att förebygga brott. Ungdomar har sökts upp och fått alternativ till den kriminella världen. Föräldrar till barn i riskzonen har fått hembesök av polis och socialarbetare tillsammans för att fånga upp barnen innan det är för sent. 

Var är de åtgärderna i Sverige? Ingenstans eller mycket lite vad jag kan se. På vägen till lasarettet körde en ung kurd mig i sjuktaxin. Han kom hit 2015 och berättade hur väl han blev omhändertagen på flyktingförläggningen i Fårösund. Idag har han ett fast jobb och har ännu kontakt med flera i Fårösund. Tänk om man tagit hand om flyktingarna så bra i hela Sverige. Då hade vi nog inte haft hälften av de problem som finns idag. Men det är inte för sent för regeringen och SD att ändra på sig och börja förebygga mer. Frågan är om de vill det, för utan gängskjutningarna lyser deras politik tom.

Dokusåpan I KD fortsätter. Nu har Skyttedal tröttnat och blir politisk vilde. Hon är inte den första att bli det, men få andra har blivit det med lika mycket buller och öppna bråk. Frågan är hur länge Ebba Busch kan sitta kvar som ordförande efter denna Pyrrhusseger.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.