Hans Söderbergs artikelserie blir en nostalgitripp

Hans Söderbergs artikelserie gav skribenten en nostalgitripp. Bilden är från 1969 och personerna på bilden har ingeting med  artikeln att göra.

Hans Söderbergs artikelserie gav skribenten en nostalgitripp. Bilden är från 1969 och personerna på bilden har ingeting med artikeln att göra.

Foto: Owe Sjöblom / SVD / TT /

Politik2023-11-09 09:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Att läsa Hans Söderbergs artikelserie är en nostalgitripp för oss som var med 1973 och däromkring. Då när alla gick i träskor och palestinasjalar. Man läste studiecirklar om marxism och man reste på studiebesök till det kommunistiska Kina. Ett ögonblick trodde vi verkligen på socialismen. Jag köpte tio böcker i serien Det socialistiska samhället till biblioteket på Säve. Studenter i Stockholm ockuperade kårhuset och gjorde socialistiska proklamationer. 

Rudolf Meidner utvecklade sina idéer om den ekonomiska socialismen. Löntagarfonderna som skulle ta över ägandet i de stora företagen. Tankarna lever om det också. I förra veckan skrev en gruvarbetare från Kiruna en helsida i DN om sin dröm: ”gruvorna behöver sättas under samhällsägo, utan statens inblandning, och förvaltas av de anställdas producentföreningar i samspel med invånarnas intresseföreningar.”

Hans Söderberg uttrycker drömmen så här: ”genom vetenskapligt etablerad professionalism samlad i offentliga organ med uppgift att verkställa politiska beslut”. Nog var tankarna väl utvecklade, allt bottnade ju i Marx studier av det kapitalistiska samhället. Folkliga uppror hörde till, som det att bevara almarna i Kungsträdgården. Vi skolfolk satt i gamla läroverkets lärarrum och pratade om den elevstyrda skolan.

Drömmen är gammal. Jag kommer att tänka på Platons Staten, från 300-talet före Kristus. De utbildade, kunniga, upplysta människorna måste få styra om det ska bli ett bra samhälle. Det är väl egentligen vad Söderberg skriver, fast i en modern kontext måste man bekänna sig till demokrati, lika inflytande för alla medborgare.

Jag letar fram recensionen jag skrev om Clas Engströms roman Byalaget. En gemenskap i det lilla sammanhanget, där de enkla människorna bestämmer. Visst var det vackert. ”Ni skall säga att socialismen kräver att Sverige slår vakt om sina småbruk … Vi kräver en socialistisk jordbrukspolitik … ” Inte kan dagens ungdomar tro att den här världen har funnits?

Socialdemokratin seglar i medvind i Sverige nu. Den tar väl över efter nästa val. Men inte kommer den att införa ekonomisk socialism. ”Löntagarfonder är ett j – a skit, nu har vi baxat dem ända hit”. Så långt kom finansminister Kjell Olof Feldt. Mer blev det inte. Alla de goda idéerna stupar på Människan. Även den socialistiska ekonomin måste styras av människor, lika inriktade främst på egna fördelar, som vi alla. Man behöver inte ens påminna om figurer som Stalin och Mao Zedong.

Gotlands Folkblad

Repliken är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.