Underbetyg för Gotlandshem & brister i måltidsutredning

Oppositionsrådet Filip Reinhag (S) tycker till om Gotlandshem och den måltidsutredning som gjorts.

Oppositionsrådet Filip Reinhag (S) tycker till om Gotlandshem och den måltidsutredning som gjorts.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Krönika2021-04-10 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Påsklovet gick snabbt men var långt ifrån händelselöst. Det har varit en turbulent vecka i Gotlandshem. Mycket har sagts på ledarsidor och i radio och tidningar men en fråga som inte lyfts fram är bristen på kommunikation och samordning mellan Gotlandshem och ägaren Region Gotland. Efter en lång process med ägardirektivet där bolaget och ägaren tillsammans mejslat ut vägen för de kommande åren verkar allt ha gått i baklås. Gotlandshem driver på att få bygga nytt kontor men har inte råd att bygga nya lägenheter. Man verkar inte ha gjort analysen från start om vilka möjligheter det finns under perioden varken personellt och finansiellt utan bara ett år efter att ägardirektivet antogs verkar det mest ha varit ett dokument för fritt önsketänkande.

Det är ett klart underbetyg för såväl bolaget som ägaren att man inte klarat göra analyserna. Alternativt har de inte framkommit under processen med ägardirektivet utan hållits endast i mindre sammanhang. Gotlandshem har bekymmer, relationen till hyresgästerna, nyproduktion och underhåll är tre områden som måste få till en lösning. Problemen försvinner inte med byte av VD. Däremot krävs nu ett omtag i relationerna mellan ägaren och bolaget för att hitta vägar framåt. Gotlandshem är en nyckelaktör för så mycket av kommande utveckling på Gotland. Korten måste upp på bordet för vad som skett i bolaget och hur man tänker komma till ett bättre läge. 

En annan fråga som tagit stor plats i veckan är måltidsutredningen och förslaget att övergå till en betydligt större andel kyld mat. Utredningen har enligt mitt sätt att se det några tydliga brister. Först och främst tittar den ensidigt på vad man kan spara men undviker tillkommande kostnader i såväl drift som investering. Förslaget är ännu ganska löst i kanterna men går ut på att göra sig av med kök och kökspersonal. Kyld mat ska köras till skolor och särskilda boenden men utredningen har inte löst frågan om vad som ska hända sen. En oro jag känner är att det är redan hårt pressade lärare och förskollärare som ska få ännu fler arbetsuppgifter som inte faller inom principerna om rätt använd kompetens. 

Kyld mat och att utveckla den kan absolut fylla en funktion i delar av vår verksamhet. Kanske också i en större andel än idag. Men när man vill slå fast en andel av maten som ska vara kyld istället för att gå igenom i vilka verksamheter den är lämplig och kan erbjuda en god kvalitet tror jag man är fel ute. 

Maten är en central del i vård, i skola och i omsorgen. Så oerhört viktig för att möjliggöra en trygg ålderdom, en god skolgång och en bra återhämtning i sjukvården. Mat är mer än näring. 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.