Krönika
Sommaren bjöd på så mycket härligt. Bland mycket annat hann jag läsa en del, som Evin Ahmads ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”. Ahmads bakgrund och uppväxt är långt från min och hennes berättelse är ett brinnande inferno av vrede över klasskillnader och rasism, om hur smärtsamt det är att alltid bråka om pengar, om hur varje barn – oavsett bakgrund – måste stöttas i att förverkliga sina drömmar.
Böcker som Ahmads sätter ljuset på att välfärdssamhället har sina revor, att vårt samhällsbygge är långt ifrån färdigt. Att mycket är vunnet, men mycket återstår att göra. Ahmad är vuxen idag, men hennes uppväxt är ingalunda unik. Många barn i dagens Sverige blir särbehandlade på grund av sin härkomst, många barn i Sverige idag förhindras från att förverkliga sina drömmar, och många barn lever i familjer med oerhört små marginaler. Där föräldrarna på grund av bristfälliga anställningsvillkor har för låg lön, eller där den ena eller båda föräldrarna är arbetslösa eller sjuka. Där orken ibland tryter till att hjälpa barnen på vägen genom livet.
Målet måste vara att varje barns förmåga tas tillvara och tillåts blomstra. Välfärdssamhället vi lever i idag har åstadkommit mycket lovvärt, och genom till exempel skolans kompensatoriska uppdrag har många barn fått bättre förutsättningar till ett fungerande vuxenliv med en sund balans av arbete, familjeliv och personlig utveckling. Alltjämt finns det klasskillnader i Sverige, och i vissa avseenden växer de. Det märks inte minst på bostadsmarknaden, där den som äger sin bostad har ett enormt ekonomiskt övertag jämfört den som hyr.
Det är viktigt att se skillnaderna, och bekämpa dem. Att sätta ljus på klassfrågorna när de riskerar att gömmas undan. Det är med blandade känslor jag tar del av debatten om Medeltidsveckan och att avgiften om 90 kronor skulle vara en klassfråga och stänga besökare ute. Det är fullt möjligt att så är fallet, men det ligger också något i VD:s kommentar, om att det är ”effektsökande” att dra klasskortet ifråga om entréavgiften.
Jag frestas att hålla med eftersom diskussionen om klass är så mycket större än om du som besökare på Medeltidsveckan prioriterar en fika eller en entrébiljett. Klass handlar om fördelningspolitik och om ojämlikt fördelade livschanser. Jag hoppas att de som ropat högst om klass i samband med diskussionen om Medeltidsveckan också gör sina röster hörda i de allmänna valen och då nagelfar den fördelningspolitiska profilen hos olika politiska partier och funderar över hur vi på allvar kan utjämna skillnader mellan inkomstgrupper. Läs för all del Evin Ahmads bok också. Hon är bättre skickad än jag att beskriva klassamhället.
Hanna Westerén (S), riksdagsledamot