Krönika
Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj har skrivit en bok som heter ”Kriget har inget kvinnligt ansikte”, där hon skildrar kvinnors upplevelser och insatser i gångna krig. Den finländska författaren Sofi Oksanen gör en magnifik insats för att ge kriget i Ukraina ett kvinnligt ansikte. I boken ”I samma flod - Putins krig mot kvinnorna” beskriver hon den knivskarpa precision med vilken den ryska krigsmakten, och tidigare den sovjetiska, använder det sexuella våldet för att bryta ner ockuperade folks motståndskraft.
Det är fasansfull läsning, med hjärtskärande men också konstruktiva exempel på vad som faktiskt blivit bättre, hur möjligheterna att ställa till svars blivit fler. Att alls tala om det sexuella våldet som vapen är i sig välgörande och viktigt. Det lägger skulden där hör hemma, men pekar också på vikten av att ställa våldtäktsmän till svars, nu. Inte sedan, när kriget är till ända, utan nu. Som Oksanen skriver: ”Enligt människorättsjuristen Oleksandra Matvijtjuk är det ett arv från andra världskriget och Nürnbergrättegången att tiden för krigsförbrytarrättegångar kommer först när kriget är över. Den uppfattningen behöver korrigeras: krigsbrott ska utredas i det nu där de begås.”. Så har också skett, sedan den ryska invasionen 2022 har krigsförbrytare ställts in för rätta, men i alltför liten omfattning.
Det sexuella våldet som vapen syftar till att bryta ner och försvåra det ukrainska folkets fortlevnad. Det sker inte för att någon soldat är hungrig, utled eller våt om fötterna. Det sker på order av den ryska staten. Det är sanktionerat och systematiskt, och ska således prövas, jämbördigt med andra krigsförbrytelser.
All heder till nätverket JurFem, som i detta nu samlar in bevismaterial och tillsammans med ideella organisationer förmedlar kriminaltekniska kit till de som utsatts för sexuellt våld av den ryska krigsmakten.
Det som Oksanen också lyfter, som vi måste ta till oss, är att Ryssland är ett fattigt land, men att hela samhället också är en krigsekonomi. Det folkliga stödet är inte nödvändigtvis särskilt solitt, men man lyckas konsekvent att rekrytera nya soldater och behålla de befintliga genom att förmåner för veteraner och deras barn, och genom rejäl lön och tillkommande förmåner för stridande soldater. För att än en gång citera Oksanen: ”Så här bra har Ryssland aldrig förut betalat folk, vare sig för deras död eller för deras liv.”
Den ukrainska frihetskampen upphör inte att imponera. De förtjänar vårt outtröttliga stöd, inte minst ifråga om att synliggöra och pröva det sexuella våldet som det krigsbrott det är.
Hanna Westerén (S)
Riksdagsledamot