Krönika
I takt med att det föds allt färre barn tvingas kommuner runt om i landet att stänga förskolor och skolor.
De kommande tio åren kommer antalet barn och unga i förskole- och skolålder att minska i så gott som alla kommuner och med totalt åtta procent i riket. Även om det märks i hela landet så slår de demografiska utmaningarna generellt hårdare i glesbygd, allra värst är det i norra Sverige. I vissa kommuner handlar det bara om några få procent men i andra om så mycket som 25-30 procent. För Gotlands del så har vi hittills räknat med en minskning på drygt 10 procent, vilket motsvarar över 100 miljoner i budgeten för skola och förskola. De senaste siffrorna pekar dock på att tappet kommer att bli ännu större än så.
Den här utvecklingen har pågått under en tid men har accelererat efter pandemiåren i takt med att Statiska centralbyrån har uppdaterat sina befolkningsprognoser. Under 2024 var antalet födda barn i Sverige det lägsta på 22 år och antalet födda barn per kvinna sjönk till det lägsta som hittills har uppmäts.
I toppen av ålderspyramiden så beräknas samtidigt andelen som är 80 år eller äldre öka med 38 procent fram till 2033 i hela riket. På Gotland vet vi att ökningen kommer att vara än större. Andelen i arbetsför ålder, 20-66 år, beräknas under samma tidsperiod öka med ungefär tre procent, på Gotland något lägre än så. Detta är en försvinnande liten ökning jämfört med tidigare år.
Dagens Nyheter rapporterade nyligen från Norrköpings kommun där utvecklingen har lett till att sexton förskolor har stängts, åtta de två senaste åren och ytterligare åtta till under året. Även en rad låg- och mellanstadieskolor har stängts, om än ännu inte lika många, under förra året stängdes fem grundskolor.
Beslut om att stänga förskolor eller skolor väcker starka reaktioner, det sägs vara de mest impopulära beslut som går att fatta som kommunpolitiker. Ansvariga politiker och tjänstemän i Norrköping vittnar om att de får möta anklagelser från vårdnadshavare om att förstöra deras barns liv, och i förlängningen hela samhället eftersom barnen är framtiden.
De svarar att de förstår upprördheten i stunden men försöker förklara att besluten på längre sikt ger mer resurser till undervisning. De framhåller också att det gör det möjligt att höja kvaliteten i kvarvarande skolor och förskolor, bland annat genom att det innebär fler behöriga lärare. Detta upplevs dock vara svårt att föra fram till allmänheten, men alternativet är att fortsätta spara mer och mer på alla skolor och elever.
Oscar Lindster (S)
Regionråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden