Unga män har svårt att acceptera mer jämställdhet

Unga män har svårt att acceptera att kvinnor fått ökade rättigheter, det visar en ny studie gjord i 27 EU-länder.

Unga män har svårt att acceptera att kvinnor fått ökade rättigheter, det visar en ny studie gjord i 27 EU-länder.

Foto: Mostphotos

Jämställdhet2022-11-11 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Unga män har svårt att acceptera att kvinnor fått ökade rättigheter, det visar en ny studie gjord i 27 EU-länder. Samma resultat har svenska forskare kommit fram till i egna undersökningar.

Unga män uppfattar jämställdhet som ett nollsummespel, ökade rättigheter för kvinnor innebär minskade rättigheter för dem.

Det är förstås illavarslande, det jämställdhetsarbete som under stor möda och med mycket besvär bedrivits under många årtionden riskerar att gå förlorat när de unga männen blir makthavare, vilket inte ligger långt borta alls.

Man borde inte behöva påpeka att det inte gäller alla män, men det är lika bra att få det undanstökat så att inte pulsen stiger i onödan hos de som är särskilt känsliga när män och deras åsikter kommer på tal.

Unga män röstade i stor utsträckning höger både i skolvalet och i det senaste riksdagsvalet. De söker sig högerut i hopp om att där finna en mansroll av gammalt snitt som inte låter sig av påverkas av krav på lika villkor för män och kvinnor. 

Många hävdar att det i och för sig är bra med jämställdhet bara det inte går för långt. När man gått för långt och passerat gränsen för vad ett samhälle tål av jämställdhet klarar inte ens Google av att ge svar på. 

Varför uppfattas ett jämställt samhälle som hotfullt, det inrymmer ju oändliga möjligheter att få ett bättre och innehållsrikare liv än det en unken gammal mansroll erbjuder?

Det måste ju rimligen vara förenat med en väldig ansträngning att förväntas vara stor och stark och bossa över allt inklusive kvinnor och barn. 

Om det är något vi lärt oss är att i val är marginalerna små. Det räcker med några tusen rösters övervikt för att det ska tippa över från ett samhälle med ambitionen att skapa ett jämställt samhälle till ett där man jobbar sig bakåt mot gamla tider.

Reformer, som har införts trots hårt motstånd inledningsvis, kan raderas ut på nolltid i ett läge där högern växer alltmer. Jamen, det finns väl inget parti som är emot jämställdhet kanske någon invänder. 

Men en annan lärdom, inte minst efter detta val, är att det är stor skillnad mellan ord och handling.

De unga männen och män av den gamla stammen har förstås vittring på vilka partier de ska rösta på när de tröttnat på alla kvinnor som tar för sig av utbildning och i arbetslivet.

Om det vore som det var en gång att kvinnor inte fick rösta skulle vi ha en ännu massivare konservativ högerregering. 

Vi kanske ska pröva att ha en period där bara kvinnor får rösta som en kompensation för alla de år när bara män fick rösta? 

Då skulle man kunna se framtiden an med lite större tillförsikt.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.