Vill region Gotland ha kvar sin blåsorkester?

Gotland2009-06-10 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Debatten om Gotlandsmusikens vara eller inte vara har pågått mer eller mindre skarpt i över ett år, med utredningar, politiska utspel, protestlistor, Facebookgrupper och debattartiklar med mera. Föreningen Gotlandsmusikens vänner har bildats, och diskussionens vågor har gått höga på insändarsidorna.
Nu närmar sig ett avgörande, då region Gotland måste bestämma sig. Nu har man chansen att sätta dagordningen och visa på vilket sätt man värderar sin länsmusikorganisation, för att på så sätt ge Statens Kulturråd (KUR) tydliga signaler om sin inriktning.

KUR har i flera år varit tydliga med att Gotlands kommun/region Gotland, själva måste öka sin andel och visa vilja och muskler, för att man ska fortsätta sina insatser i nuvarande storleksordning. Men i det här läget väljer region Gotland att invänta KURs besked om vilken storlek på sin andel de är beredda att ge. Ett alltför defensivt och tillbakalutat agerande som känns rätt provocerande. Varför tar man inte chansen att visa god vilja?

Kultur- och fritidsnämnden har - trots hårda besparingskrav - lovat extra pengar. Det är starkt gjort under de omständigheter som råder. De kan dock omöjligen ta fram allt som behövs för att Gotlandsmusiken ska kunna fortsätta i nuvarande omfattning, det fattas ungefär en miljon kronor.
Kan inte region Gotland ta fram dessa pengar, kommer Gotlandsmusiken att tvingas byta inriktning rätt radikalt. Vi behöver inte lägga ner, än. Men det som tveklöst kommer att hända är att Gotlandsmusikens Blåsorkester läggs ner. Blåsorkestern är stommen i Gotlandsmusiken, ur vilken en stor del av produktionen och den musikaliska mångfalden härstammar. Promskonserter, fredagsmarscher et cetera kommer att upphöra.

Gotlandsmusikens Blåsorkester är en av endast fyra kvarvarande professionella blåsorkestrar i landet, som många runt om i Sverige avundas oss. I dag räknas Gotlandsmusikens Blåsorkester som en del av varumärket Gotland, och är i kulturkretsar ett signum för vår ö vilket också innebär att man utgör en viktig regional framgångs- och tillväxtfaktor. Oavsett om regionledningen väljer att medvetet dra ner anslagen till Gotlandsmusiken, eller om det blir mindre pengar på grund av nuvarande passivitet eller ickebeslut, känns det oerhört angeläget att klargöra konsekvenserna.
Vill inte Gotland ha kvar sin blåsorkester? Beskedet kommer att bli tydligt när regionledningen har sagt sitt.
Läs mer om