Vilket lappkast - nu ska vi äta torsk igen
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi är ganska trötta på allt rävspel med och omkring fisket. Alla tycks fuska och aktörerna pratar inte med varann utan förbi varann och skyller sedan på EU.Vi som är konsumenter matas med motstridiga uppgifter från både fiskare och myndigheter. Man vet inte om man kan tro på någon och skulle det ha funnits någon form av förtroende så är det förbrukat.
Vill Ni, fiskets aktörer på alla plan, få folk att äta östersjöfisk får Ni bråka och förtala varann i slutna rum och visa någon form av enad fasad utåt.
Angående den gotländska torsken måste den nog säljas mer eller mindre färdig för tillagning då barn och deras föräldrar vant sig vid fiskpinnar och andra typer av kantiga bitar utan ben.
Strömming, som knappast heller går att köpa används väl mest av pensionärer.
Flundror är faktiskt en bra matfisk som det finns gott om. De är dock inte tjocka och fina förrän en bit in i juli. Detta år var det dessutom en stor del av beståndet som helt enkelt var för magra. Det såldes också en del rökta flundror som var väldigt tunna. Skall flundror användas och säljas året om måste de därtill frysas in och då förlorar de en del av smaken.
Undertecknad har dock inget bekymmer med allt det här då jag och mina kamrater själva fiskar och äter olika sorters fisk som vi lärt oss av våra förfäder. Vi saknar dock ålen.