Vi vill sätta gränser för alkoholen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mellan 30 och 35 personer omkommer varje år i Sverige i fritidsbåtolyckor och enligt drogportalen.se orsakas varannan olycka på sjön av alkohol och åtta av tio drunkningsolyckor är alkoholrelaterade. Är föraren berusad ökar sannolikheten för att en olycka skall ske. Redan då föraren är lätt berusad försämras omdömesförmågan och reaktionsförmågan, man har även svårare att behärska sina rörelser.
En svensk dricker i genomsnitt strax under 10 liter ren alkohol per år. Sedan mitten av 1990-talet har konsumtionen ökat med 25 procent. Orimliga mängder alkohol får idag föras över gränserna, om det sker för personligt bruk. Det handlar om 110 liter öl, 10 liter starksprit, 90 liter vin och 20 liter starkvin.
Alkoholpåverkade förare är inte enbart ett problem bland de som åker ut på sjön för nöjes skull. Även bland professionella yrkesutövare är det ett problem. Den 22 mars i år gick ett containerfartyg på grund i Öresund utanför Köpenhamn. Styrmannen anhölls liksom kaptenen när han vacklande kom upp på bryggan, till synes berusad. Även andra besättningsmän var påverkade. Denna händelse utsatte besättningen för stor fara, men även den båttrafik och de människor som fanns i omnejd. Detta är inte bara ett nationellt problem.
Förra året utökade regeringen möjligheterna att ingripa mot sjöfylleri. Kustbevakningen får numera bedriva förundersökning mot sjöfylleribrott, vilket bland annat innebär att de får ta utandningsprov i bevissyfte. Kustbevakningen kommer också att kunna ta nycklar och transportmedel i beslag om det behövs för att hindra fortsatt färd.
Dock finns det finns idag ingen nedre promillegräns för sjöfylleri. Polisen gör istället en bedömning i varje enskilt fall.
Däremot kan den som har mer än 1,0 promille dömas för grovt sjöfylleri till fängelse i högst två år. Vi föreslår därför att det införs en gräns på 0,2 promille för sjöfylleri. Detta var ett av de förslag som fanns med i rattfylleriutredningen, som lämnade sitt betänkande 2006. Varför ska sjöfylleri vara undantaget?
I motsats till de drogliberala krafter, som pläderar för ökad tillgänglighet för alkohol i Sverige, vill vi verka för att alkoholens negativa konsekvenser ska minska. Vi vill att det införs lägre införselkvoter, att minimiskatterna på alkohol höjs inom hela EU, att alkoholpolitiken genomsyras av ett folkhälsoperspektiv samt att Sverige i EU ska bilda opinion för en ny, gemensam och lägre tillåten promillegräns i trafiken. Det skulle rädda många människoliv!
För alla som kan hantera och positivt värdesätter alkohol är den här typen av begränsningar inte en stor uppoffring med tanke på alla som drabbas av alkoholens negativa konsekvenser. Vi som Kristdemokrater lovar att göra vad vi kan för att begränsa alkoholens skador i Europa. Din röst gör skillnad.