Vi tror på miljölag- stiftning och samarbete
Tryter. Stenen håller på att ta slut i Nordkalks nuvarande brott. För att det inte ska bli något glapp i leveranserna innan det nya brottet kan tas i bruk, går man ned till ett skift från 2010. Då blir 25 personer övertaliga.Arkivbild: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ödet styr inte kalkbrytning. Tvärtom är det en noggrant planerad och välövervakad process. Den övervakas och styrs både av företaget och av myndigheterna. Detta till tröst för ödesgudinnorna.
Nordkalk skräms inte. Vi verkar för något som vi tror är klokt och meningsfullt. Beslut om kalk ska brytas av Nordkalk på norra Gotland är upp till myndigheter och samhälle. Får Nordkalk inte finnas kvar så försvinner alla arbetstillfällen. Det är väl ganska självklart. Men det är inte vi som fattar det beslutet.
Däremot känns det som om nornorna vill skrämmas med Nordkalk som står för mycket ont? Nordkalk som företag får problem under en övergångsperiod efter ett eventuellt tillbakadragande från Gotland. Men vår existens står inte på spel. Givetvis har vi beredskap för detta scenario. Men vi tror att gotlänningar och "fastlänningar" är så kloka att det bara kommer att bli just ett scenario.
Nordkalk anser att det är riktigt och viktigt att kalksten bryts på Gotland därför att:
1Kalksten har oerhört många användningsområden. Många av dessa oerhört betydelsefulla för samhälle och samhällsbyggande. Läs gärna mer om användningsområden ex på Nordkalks hemsida : www.nordkalk.com.
2 Gotland har kalksten som är lämplig för många processer och då speciellt för järn- och stålindustrins processer. Det finns inga substitut för kalkstenen när det gäller produktionen av järn och stål. Kalksten med samma kvalitet som den gotländska vad gäller järn och stål finns inte inom Sveriges gränser. Läs gärna någon av SGU:s ( Sveriges Geologiska Undersökning, Uppsala) rapporter i ämnet. SGU har avgränsat ett landområde på norra Gotland som riksintresse för kalkbrytning.
3 Stoppas kalkbrytningen på Gotland så kommer ersättningssten att importeras. Detta medför ett större transportarbete än idag vilket är negativt för miljön. Bland annat medför det större utsläpp av miljöstörande ämnen än vad som är fallet idag. Det vill vi helst inte medverka till.
4 Samhället måste ha kalksten inte minst på grund av behovet av järn och stål. Detta gäller globalt. Kan vi tänka oss ett samhälle utan järn och stål? Om vi nu inte vill producera kalksten i Sverige så överlåter vi det problemet på andra som då förväntas göra dom hål i sin backe som vi inte vill ha men som är nödvändiga för att tillfredsställa våra behov. Det känns moraliskt fel.
5 Kalkstensindustrin har lång tradition på Gotland och försörjer minst ett par hundra personer. Det känns bra. Kommunen vill växa till 65 000 personer år 2025 och då borde säkra industrijobb ligga i linje med den målsättningen. Nordkalk är dessutom berett att satsa några hundra miljoner i den nya verksamheten vilket tillför jobb både på Gotland och andra ställen. Att vi, som nu, i dåliga tider måste dra ner på verksamheten är ett helt annat problem. När efterfrågan växer så anställer vi igen.
6 Vi är övertygade om att de problem som kalkstensbrytningen i ett samhällsperspektiv medför går att kompensera med förnuft och teknik. Bungebrottet blir ca 170 ha stort och naturvården (Naturvårdsverket) anser att ca 9 000 ha ska skyddas på norra Gotland. Naturvården är hur man än vrider och vänder på det väl tillgodosedd och det känns faktiskt bra. Tro inget annat. Industrin är inställd på att genomföra kompensationsåtgärder och tekniska arrangemang för att skona naturen så långt det går. Vi tror på svensk miljölagstiftning, samarbete och samförstånd.
Avslutningsvis är nornorna bekymrade över att Nordkalk söker kontakt med Gotlands politiker. Varför det? Det är enligt vår uppfattning bra att tala med alla som vill och ska medverka till beslut om kalkstensbrytningen, så som jag nu talar med nornorna, oavsett om man är för eller emot. Jag tror dessutom att det är bra för denna process om fler gotlänningar gör sina stämmor hörda. Politiker är människor med stort samhällsengagemang, det är oftast därför man blir politiker, vars arbete och betydelse ibland nedvärderas som nu av nornorna (?) Jag är säker på att Gotlands politiker gärna lyssnar på vad nornorna har att framföra. Ring och fråga.
Med vänlig hälsning