Vart tog moderaternas EU-kritik vägen?

Gotland2008-12-05 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Moderaterna har nyligen lanserat sitt program, "Ett starkt Europa för Sveriges bästa", inför valet till EU-parlamentet i juni nästa år. Där står att moderaterna vill värna Sveriges intressen i Europa. Tanken tycks vara att anslå en något EU-kritisk ton som kan vinna gehör hos många svenskar. Men hur kritiska är moderaterna egentligen?
I EU-parlamentet utgör moderaterna en del av den mycket EU-federalistiska kristdemokratiska/konservativa gruppen, som tillsammans med den socialistiska gruppen säger ja till att praktiskt taget varje politisk fråga ska hanteras på EU-nivå. Låt oss titta närmare på hur moderaterna har agerat och röstat i EU-parlamentet.

Den största EU-frågan på åratal är Lissabonfördraget, det nya EU-fördrag som ytterligare stärker EU:s makt och inflytande. Samtliga moderata EU-parlamentariker säger ja till Lissabonfördraget. När riksdagen den 20 november röstade om fördraget sade alla 88 närvarande moderater ja. Detta ohämmade stöd för bygget av en allt starkare EU-stat har knappast stöd bland de moderata gräsrötterna.
Lissabonfördraget leder till att medlemsländernas vetorätt försvinner inom 68 nya områden. Vetorätten begränsas till ett fåtal områden, främst skattepolitik, utrikes- och försvarsfrågor, delar av rättspolitiken och socialpolitiken. Lissabonfördraget innebär att EU får ny eller utökad makt inom 106 områden, allt från turismpolitik till rymdpolitik. Lissabonfördraget fastslår att euron är unionens valuta. Detta trots att Sverige har sagt nej till euron i en folkomröstning. Lissabonfördraget leder till att EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik förstärks samt att en form av EU-president och en utrikesminister med diplomatkår införs.
När vi fortsätter att granska moderaternas ställningstaganden är det inte mycket som andas EU-kritik. Moderaterna vill att Sverige ska gå med i eurozonen och anser att EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik ska stärkas. Även på mindre ämnesområden vill moderaterna att EU skall ta över. Christofer Fjellner (m) skrev ett yttrande från miljöutskottet, vilket förordade en rättslig grund för en EU-gemensam skogspolitik. Varför ska EU arbeta med skogspolitik? Och varför lade de moderata ledamöterna ned sina röster när parlamentets federalistiska majoritet ville höja EU:s långtidsbudget kraftigt?

Frågorna är många, men svaren tycks vara få. Moderaterna måste i praktisk handling visa att de är kritiska till delar av EU-samarbetet. Moderaterna, och socialdemokraterna, agerar i praktiken EU-ambassadörer i Sverige istället för att i Bryssel representera sina ofta EU-kritiska väljare. Vackra ord och välformulerade EU-politiska program i all ära men det är vad man i praktiken gör som räknas

Junilistan är tvärpolitisk och samlar Sveriges konstruktiva EU-kritiker. Vi anser att EU ska utveckla en väl fungerande inre marknad och arbeta med gränsöverskridande miljöfrågor. Däremot säger vi bestämt nej till Lissabonfördraget, euron och den ständiga överföringen av makt från medlemsländerna till Bryssel och så vill vi halvera EU-avgiften. Junilistan vill företräda Sverige i Bryssel, inte Bryssel i Sverige. Därmed utgör vi en kontrast till moderaterna.
Läs mer om